A Somogyi-könyvtár idén is jelképes ajándékkal és oklevéllel köszönti a központi épületben, valamint a fiókkönyvtárakban legtöbbet kölcsönző olvasóit 2022. január 10. és 28. között.

A köszöntés immár hagyománnyá vált, hiszen 2020 decemberében a bibliotéka már jutalmazta azokat a felnőtt, nyugdíjas, valamint gyermek beiratkozóit, akik a statisztikák szerint a legaktívabbak voltak az adott évben. 2022 januárjában a 2021-ben aktív beiratkozással és kölcsönzésekkel rendelkező olvasók közül választják ki a legaktívabb látogatókat, ezen belül is a legtöbbet kölcsönző óvodás, általános iskolás, valamint nyugdíjas (vagy 70 év feletti) olvasókat emelik majd ki és ajándékozzák meg.

A Somogyi-könyvtár sikeresen alkalmazkodott a koronavírus-járvány okozta nehézségekhez. 2021-ben. Annak ellenére, hogy négy hónapig zárva volt a könyvtár, a kölcsönzés a Könyvtárpontokon keresztül működött és több mint 100 ezer dokumentumot kölcsönöztek ebben az időszakban a könyvtár olvasói, az év teljes idejében pedig mindösszesen több mint 300 ezer dokumentumot.

Még néhány statisztikai adat 2021-ből:

  • Beiratkozott olvasók száma: 23185 fő
  • Ebből új beiratkozó: 2400 fő
  • 14 éven aluli, 5079 fő
  • Hosszabbított kötetek száma: 86302 darab.
  • Előjegyzés 3152 esetben történt.

A Könyvtárpontokon 3977 csomagot állítottak össze a könyvtár munkatársai 2021-ben, ez körülbelül 100.000 db dokumentum kölcsönzését jelenti a könyvtár járványügyi helyzet miatti zárva tartása alatt.

Az Agóra Gyermekkuckóban máris megtörtént a „leg”-ek köszöntése. A legtöbbet kölcsönzött nyugdíjas olvasó Bárdóczky Andrásné, a legtöbbet kölcsönzött óvodás olvasók Forrai Anna és Forrai Réka, a legtöbbet kölcsönzött általános iskolás olvasó Szőke Anna és Bihari Marcell lett. A többi könyvtárban folyamatosan, előzetes egyeztetések alapján történik az oklevelek és az ajándékkönyvek átadása.

Köszönjük olvasóinknak az olvasás iránti elköteleződésüket!