Egy speciális gélszerű anyag segítségével kutatók 24 kísérleti egérnél kijavították a gerincsérüléseket; állításuk szerint akár embereknél is működhet a bénulás elleni módszer.

A Science tudományos folyóirat hasábjain megjelent tanulmányban a Northwestern Egyetem neurológusai arról írtak, hogy egy új gyógyszernek köszönhetően regenerálhatóakká változtatták azokat a sejteket, amelyek gerincvelő-sérüléskor maradandó károsodásokat szenvedtek.

Mindössze négy héten át tartó kezelési sorozatot követően kísérleti rágcsálóknál megfigyelték, hogy a szervezet a készítmény hatására újból felépítette a gerincvelőt, az egerek pedig gyakorlatilag két hónapon belül ismét tudtak mozogni.

A kutatók speciális, biomérnöki módszerekkel előállított, nanoszálakból álló szövetrostokat implementáltak a szóban forgó gyógyszerbe, amelyekkel lényegében helyettesíteni lehet az idegrendszer szöveteit, a melléjük adagolt támogatómolekulák pedig képesek megerősíteni a sejtek melletti közeget.

Ezek a rostok tízezerszer vékonyabbak, mint az emberi hajszálak, és több ezernyi peptidből tevődnek össze, amelyek biológiai szempontból aktív anyagnak számítanak, ez pedig azt jelenti, hogy stimulálni tudják az idegsejteket, ezáltal állandó ingerekkel ösztönzik őket a javulásra.

Mivel az egerek esetében sikerült visszafordítani a bénulást, ezért kutatók abban reménykednek, hogy az elkövetkező években emberi önkénteseken is megvizsgálhatják majd az eljárást, így elképzelhető, hogy hamarosan megszülethet a gyógymód erre az eddig kezelhetetlennek hitt elváltozásra.