A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) nevű műhelyének munkatársai létrehoztak egy rendszert, amely teljesen önállóan tud működő robotokat megalkotni – írja a medicalonline.hu. A LaserFactory elnevezésű találmány központi eleme egy lézervágó, és alapvetően egy tervezőszoftver-csomag, valamint a megálmodott szerkezetek kivitelezésére szolgáló gép.

A programokban a felhasználók először egy könyvtárból saját igényeik szerint kiválogathatják a szerkezetek elektromos alkatrészeit, megrajzolhatják az eszközök áramköreit, egy kétdimenziós terveket kezelő szerkesztőprogramban a kialakításon elvégezhetik az utolsó finomhangolásokat, és végül a rendszer számára kiadhatják utasításba a robotok megvalósítását.

A lézervágó mellett a LaserFactory egy másik eszközt is tartalmaz az áramkörök kinyomtatásához és az elektromos alkatrészek elhelyezéséhez.

Ami a gyártás menetét illeti, a berendezés először kivágja a robot alakját, felviszi az ezüst áramköröket, lefekteti a komponenseket, lézeres forrasztással rögzíti az áramköröket, és már életre is lehet kelteni az újsütetű kreatúrát.

Ahogy az a CSAIL videójából kiderül, a robotok (jelen esetben egy drón) a megszületésük után azonnal működésbe hozhatók.

Az MIT új rendszerének szó szerint életmentő szerepe lehet, ha például egy kutató-mentő akcióhoz vagy kézbesítésekhez rövid idő alatt kell rengeteg drónt előállítani. A LaserFactory ezen felül az egyes elektronikus szerkezetek (pl. hordható eszközök) prototípusainak elkészítéséhez tervezők és gyártók számára is praktikus lehet.