Világszerte tapasztalható, hogy egyes országokba lassabban érnek célba a küldemények a járványügyi szabályozások miatt. A légi közlekedésben gyakoriak a korlátozások, melyek a postai küldemények gyors eljuttatását akadályozzák.

A koronavírus-járvány második hullámában országonként eltérő a fertőzöttség mértéke és a járvány megfékezésére hozott szabályozások. A mindennapi életet érintő korlátozások kiterjedhetnek az országok közötti légi-, vasúti- és közúti forgalomra is, melyek miatt a postai küldemények eljuttatása is nehézkesebbé vált.

Egyes irányokba, országokba akadozik, vagy egyáltalán nem lehetséges a kimenő küldemények eljuttatása. A külföldi postai szolgáltatók azonban értesítik a többi ország postáit az esetleges lezárásokról, vagy a postai szolgáltatások csökkentett üzemmódban történő ellátásáról. A járvány időszakában egyes országokban a postai szolgáltatások olyan korlátozásokkal működnek, mint például a csökkentett munkaidő a postákon, illetve az emberek közötti érintkezés minimalizálása kézbesítéskor. Azokat a küldeményeket, amelyeknél a címzett aláírása átvételkor szükséges, most aláírás nélkül kézbesítik.

A meghozott intézkedések hatással vannak minden típusú szolgáltatás (Nemzetközi EMS, MPL ES csomag, Európa+ csomag, Nemzetközi elsőbbségi és nem elsőbbségi postacsomag, nemzetközi elsőbbségi és nem elsőbbségi levél) feldolgozására és kézbesítésére, és befolyásolják a szolgáltatás minőségét. Emiatt továbbra is vis maior helyzet van érvényben az átfutási időket illetően is.

A Covid első hullámának lecsengése óta több országot elérhetővé tudtunk tenni, ennek ellenére késésekkel számolni kell – közölte a Magyar Posta, hozzátéve: az elérhető országok körében továbbra sem tudja garantálni a kézbesítési határidők betartását, illetve a Nemzetközi EMS gyorspostára vonatkozó időgaranciát.

A nemzetközi postai küldeményforgalomban fennálló akadályok miatt a még működő viszonylatokban is lassulás tapasztalható, amely a küldemények kézbesítésének idejét is érintheti.