És ez csak a kezdet. Az emberi agyat utánzó, újfajta számítógép-chipekkel is kísérleteznek, amelyek új lehetőségeket nyitnának az űrhadviselésben – írja a szeretlakmagyarorszag.hu.

A mesterséges intelligencia gyökeresen átalakíthatja a modern hadviselést is, mindenekelőtt a felderítést. Mint azt Derek Tournear, a Pentagon Űrfejlesztési Ügynökségének (SDA) igazgatója a DefenceOne-nak elmondta, az amerikai hadsereg űrbe telepített MI-t vetne be az ellenséges haderők mozgásának megfigyeléséhez, elemzéséhez.

Ez azonban nagy kihívás, az űrben ugyanis merőben más körülmények vannak, mint a Földön. Nem alkalmazhatnak például vízhűtést a processzoroknál. Nagyon sok múlik azon is, hogy egy kicsiny, légmentesen zárható dobozban lévő számítógép mekkora hőséget bír ki és mennyi elektromos energiához jut.

A jelenlegi elképzelés az, hogy apró komputereket bocsátanak fel az alacsony földi légkörbe, majd összekötik őket. A DARPA már el is indított egy BlakJack nevű projektet, amelynek célja az űrbeli önszervező hálózat felépítéséhez szükséges tapaszatalatok megszerzése.

Tournear azt mondja, négy éven belül profi célpont-felismerő algoritmusokat szeretnének létrehozni.
A rendszert működtető mesterséges intelligenciát a Földön képeznék ki, kikerülve így az áramellátás vagy a hőmérséklet okozta problémákat, és csak utána juttatnák fel az űrbe.

Az igazgató szerint egy lézer alapú, űrben keringő kommunikációs hálózat nagyjából 4-6 éven belül lesz bevethető állapotban, és akkora már elképzelhető, hogy egy műhold vagy űrhajó fedélzetén is lehetőség nyílik a gépi mélytanulásra, algoritmus-fejlesztésre.

Az SDA jövőre 20 adatgyűjtő műhold felbocsátását tervezi és további 8 olyat, amelyek a rakétákat követi nyomon. 2024-ig újabb 150 szatellit kerülhet Föld körüli pályára. Az ügynökség január végén felhívást tett közzé, innovatív technológiák kifejlesztését várják, a titkosítástól a lézeres kommunikációig.

A számítógépkapacitás növelése, valamint az űrhajókra telepített mesterséges intelligenciák segíthetik az Egyesült Államokat abban, hogy megelőzzék orosz vagy kínai műholdak fenyegetését
– közölte Russell Teehan ezredes, az amerikai űrhaderő rakétarendszer-központjának létrehozója.

„Figyelnünk kell a mély-űrre is, ahonnan nincs idő hazatelefonálni, véghez vinni egy egész folyamatot, majd visszaküldeni a megoldást”. Teehan szerint mindazt, amit Tournear az alacsony légköri feladatokkal kapcsolatban elmondott, mély-űrben is meg akarják valósítani. Ehhez olyan eszközökre lesz szükségük, amelyek lehetővé teszik a gyors információáramlást és döntéshozatalt.

„Az olyan új számítógép-chipek, amelyek az emberi agyat utánozzák, felgyorsíthatják a Föld külön keringő mesterséges intelligenciák hálózatának létrehozását” – mondta Jeff Sheehey, a NASA űrtechnológiai missziójának főmérnöke. Ügynöksége olyan processzorokat gyárt, amelyek százszor olyan erősek, mint azok, amelyek napjaink űrhajóiban működnek.

De már kísérleteznek neuromorfikus processzorokkal is, amelyek inkább az emberi agy ingerátvezető pontjaira, mint a hagyományos integrált áramkörökre emlékeztetnek.
„Még több intelligens rendszerre lesz szükség, amennyiben az emberiség az állandó űrjelenlétre akar berendezni, olyan eszközök rendszerbe állítására, amelyek hosszú ideig működhetnek emberi beavatkozás nélkül” – tette hozzá Sheehey.