Azután, hogy a Hyundai bejelentette, repülőautó-kikötőt terveznek megépíteni Nagy-Britanniában, egy ausztrál startup vállalkozás bemutatta a világ első elektromos repülő gépjárművét, az Airspeeder Mk3-at.

Az egészen egyedi dizájnnal ellátott együléses kvadkopterrel idén egy tíz résztvevős bajnokságot is rendezni fognak, bár a megmérettetésen automatizált, pilóták nélküli egységek is elindulhatnak.

Az Alauda Racing eVTOL járműve az első olyan repülő autó lehet, amelyet már húsvér sofőr kormányozhat, előreláthatólag pedig jövőre elkészülhet az első prototípus is a különleges járgányból.

Matt Pearson, az Alauda alapítója és vezérigazgatója sajtóközleményében elmondta, a világ első repülő elektromos versenyautójával nevezni fognak a bajnokságra is, ahol kiderülhet, mire képes a távirányítású ellenfelekkel szemben.

Az Mk3 aerodinamikus elemekkel, ultrakönnyű kasznival és egy rendkívül erős, 96 kilowattos elektromos motorral lett ellátva. Valóságos szörnyetegről beszélhetünk, ha sebességről van szó, az eVTOL ugyanis 0-ról 100 km/h-ra mindössze 2,3 másodperc alatt gyorsul fel.

A karbonszálas repülőgéptörzs körülbelül 110 kilogrammal könnyíti meg a járművet. Az akkumulátor-technológiai korlátok miatt a versenykocsin aksicserét kell végrehajtani, hasonlóan a modern kori Forma-1-es bokszkiállásokhoz.

Mivel az akkumulátorcsomagok eltérőek lehetnek, így a csapatok más és más változatot használhatnak fel, ezáltal válhatnak izgalmasabbakká a futamok.