Az ambiciózus projekt fő célja a következő generációs zéró emissziós elektromos járművek infrastruktúrájának kialakítása lesz – írja a liner.hu.

A repülő autók az elmúlt években egyre népszerűbbekké váltak az olyan nívós gyártók körében is, mint például a Boeing vagy a Porsche, mely cégek már belekezdtek saját technológiájuk fejlesztésébe.

A brit Urban Air Port névre keresztelt startup vállalkozás a dél-koreai autóipari óriással, a Hyundai-jal együtt most egy teljesen új projektbe fogott, amelynek gyümölcseként a jövőben létrejöhet Angliában a világ első repülőgép-kikötője.

Ricky Sandhu, az Urban Air Port alapítója és ügyvezető igazgatója elmondta, a kikötőkkel az úgynevezett függőlegesen felszálló elektromos autók (eVTOL) térnyerését célozták meg. Az üzletember hozzátette, a városok közti tömegközlekedés megkönnyítésén túl a teljes ipart sokkal zöldebbé és környezetbarátabbá változtathatják majd a kiadási költségek csökkentése mellett.

Az Urban Air Port az összes eVTOL-járművel kompatibilis lesz, ezáltal kiváló megoldásként szolgálhat vészhelyzetek esetén, amikor az állomáson az eVTOL-okon kívül akár drónokat is bevethetnek, elrepítve őket a szükséges felszerelésekkel és kellékekkel akár a legtávolabb eső helyekre is.

Mindeközben a Hyundai belefogott saját eVTOL-járművei fejlesztésébe, az első prototípusok leghamarabb 2028-ra készülhetnek el. A brit kormány által 1,2 millió fonttal támogatott új kikötő Coventry városában épülhet majd fel, az előzetes tervek szerint 2021 novemberében adhatják át a nyilvánosságnak.