A járvány miatt slágertéma az automatizált fertőtlenítés, de az oktatórobotok és a mezőgazdasági innovációk is szerephez jutnak a tech világ csúcsrendezvényén – írja az m2mzona.hu. A CES 2021 nagyon más, mint az eddigiek. A január 11-14. között zajló virtuális rendezvényen a legújabb fejlesztések is csak online jelenhetnek meg.

A világméretű koronavírus-járvány még javában tart, így nem meglepő, hogy a fogyasztó elektronikai vásáron több cég is az automatizált fertőtlenítésre koncentrál. Ha valamire megtanította ugyanis az embereket a tavalyi év, az az, hogy a vírusirtás és a higiénia komoly szerepet játszik az egészség biztosításában, és ehhez a technológiai fejlesztések is nagymértékben hozzájárulhatnak.

A Coro-Bot nevű, a leírás szerinti vírusellenes fertőtlenítő robotot a dél-koreai Hills Engineering dolgozta ki. Az autonóm szerkezet önállóan járja be a kijelölt területet, miközben rugalmas karjaival beazonosítja a tisztításra szoruló részeket és UV segítségével sterilizálja azokat. A benne található légkeverő távoli infravörös kerámia filter használatával elpusztítja a levegőben található vírusokat. Az ehhez hasonló szerkezetek különösen hasznosak lehetnek például kórházakban vagy más, kötelezően csíramentes környezetben.

Az LG szintén a kiállítás ideje alatt mutatja be hasonló eszközét, amely UV-fényt sugározva fertőtleníti a gyakran megérintett vagy nagy forgalmú területeket. A szintén önvezetésre képes robot a berendezési tárgyak körül navigálva takarítja ki az egész helyiséget. Felhasználási területek lehetnek a szállodák, oktatási intézmények, irodaházak, cégek, de éttermek, üzletek és akár a közlekedési eszközök is.

A dél-koreai vállalathoz hasonlóan a kínai Ubtech is évről-évre új fejlesztésekkel jelentkezik, az idei vásáron pedig szintén a fertőtlenítés területén mutat újat. A videón látható Adibot robotikus rendszerének mindkét tagja – a nagyobb Adibot-A és a kisebb Adibot-S – UV használatával fertőtleníti a felületeket. A nagyobb gép 40 ezer dollárba, a kisebb pedig 20 ezerbe kerül majd.

Az egyik legnagyobb mezőgazdasági gépgyártóként ismert John Deere évek óta a CES-re hozza el az ikonikus zöld járműveit. Idén az X-szériás kombájnjuk robotikus képességeivel elnyerte a kiállítás innovációs díját is.

A gép olyan extrákat kapott, mint a terménytartályok belsejét közvetlenül látni engedő kamerák, a számítógépes látás, az önvezetés vagy a szántóföldön működő M2M (machine-to-machine), vagyis gépek közti kommunikáció.

A szabadban dolgozók munkáját segíti a Daesung Hive Controller is. A dél-koreai nagyvállalat robotja a méz begyűjtésében kap szerepet, ezzel segítve a méhészek munka- és időigényes tevékenységét. A robot nagyjából egy perc alatt távolítja el a kaptárokból a méhsejteket tartalmazó kereteket, így könnyíti meg és gyorsítja fel a begyűjtést.