Fenyőfajáratok viszik el a kidobott karácsonyfákat – egyre többen bontják le már most, megjelentek az utcákon a kidobott fenyők. Míg az élő fenyőket kiültetik vagy visszaviszik, a vágottakból áram lesz.

A hagyomány szerint vízkeresztig állnak a fák, sokan azonban már most leszedik a díszeket és kidobják a karácsonyi növényeket. Már több városban kerülnek utcára a fenyők, a következő napokban pedig várhatóan több mint félmillió tűlevelű jelenhet meg Budapest utcáin, az FKF fenyőjáratai pedig 1-1,5 hónap alatt szállítják el azokat. Fontos, hogy a szabályok szerint úgy kell kitenni az utcára, hogy se a gyalogosokat, se az autókat ne zavarja – máskülönben 50 ezer forintra is büntethetik a szabályszegőt.

– Csak a hulladékgyűjtő tárolók mellé, hulladéktárolók mellé, kukák mellé helyezzék el az elszállítás napján, illetve a 250 gyűjtőpont valamelyikére. Más területre ne helyezzék ki, tehát se buszmegállóba, se játszótérre, se parkokba – mondta Horváth László, az FKF Zrt. PR szakreferense a Tényeknek.

Az összegyűjtött fákat elégetik, több tízezer háztartás fűtését, meleg vizét és villamos energiáját biztosítják majd. Eközben egyre többen vannak, akik földlabdás fát vesznek vagy bérelnek, majd az ünnep után kiültetik vagy a kertészetekben visszaváltják ezeket.