Egyre több kutató indult el azon az úton, hogy egy megfizethető, egyben beavatkozás nélkül végrehajtható teszttel biztonságosan azonosíthatóak legyenek a daganatos elváltozások.

Az elmúlt években rengeteg légszondás tesztet alkottak meg a rák kimutatására, a legtöbbjük az úgynevezett illékony szerves anyagok (VOC) elemzését vette alapul, amivel egyedi mintákat figyelembe véve detektálható a rákbetegség, mivel a szervezet metabolizmusa a tumor hatására megváltozik, ez pedig műszerekkel érzékelhető.

A légzőrendszeri biomarkerek segítségével észlelhető a nyelőcső- és gyomorrák, valamint a tüdőrák esetében is nagyon biztató eredményeket értek el a kutatók. Az ausztrál Flinders Egyetem tudósai nemrég azonban a nyakon és fejen kialakuló különféle ráktípusok azonosítására összpontosítottak – olvasható a British Journal of Cancer tudományos folyóiratban.

Az agydaganatok és a száj körüli rákfajták következtében évente mintegy 300 ezer ember hal meg – a betegségek prognózisa rendkívül gyenge, hiszen sokszor tünetmentesen lappanghatnak a szervezetben, így az észrevételükkor már legtöbbször túl későn kezdődik meg a célzott kezelés.

Dr. Roger Yazbek, a Flinders Egyetem kutatója és a tanulmány főszerzője kollégáival együtt összesen 181 rákos, a betegség korai fázisában lévő fej-nyaki daganatban szenvedő pácienst vizsgáltak, akik még nem kaptak semmilyen kezelést sem. Egy ionáramú tömegspektrométerrel analizálták a leheletüket VOC-k után kutatva, és rájöttek, hogy a szóban forgó rákok esetében specifikus minták mutatkoztak.

A tesztek során bebizonyosodott, hogy a légszonda a rákos esete 80%-át sikeresen detektálta, valamint a jóindulatú daganatokat is 86%-os pontossággal kimutatta – mindezt szövetbiopsziával is alátámasztották.

“Igaz, hogy a páciensek száma a tesztelések alatt viszonylag alacsony volt, a pontosság azonban végig stabil értékeket vett fel, így kijelenthetjük, hogy a jövőben nagyobb magabiztossággal alkalmazhatják a légszondát klinikai körülmények között is” -mondta Yazbek.

Az előzetes kísérletek után a tudósok azt remélik, egy széles körű humán teszteléssel tovább bővíthetik a bizonyítékok listáját, így a szondát hamarosan egyre több helyen használhatják az orvosok a diagnosztikában.