Jelentős fordulat állt be a magyar kivándorlásban – írja a hirado.hu. A kedvező tendencia már 2018-ban elkezdődött, de tavaly először többen jöttek haza, mint ahányan kivándoroltak Magyarországról. Szakértők szerint a koronavírus-járvány kockázatai tovább növelhetik a hazatérők számát.

2019-ben huszonkétezer-kétszázan jöttek vissza, miközben huszonegyezer-kilencszázan hagyták el az országot – mondta Regős Gábor, a Századvég vezető elemzője. Hozzátette, a nemzetközi vándorlási mérleg kivándorlási oldalán már négy éve csökken a Magyarországot elhagyók száma, és ebben az időszakban növekedni kezdett a hazatérők száma is.

Elmondta, az előző évi adatokat vizsgálva kijelenthető, hogy vándorlás tekintetében Magyarország a középmezőnyben tartózkodik. Hozzátette, a régió országai a kivándorolt állampolgárok számában Magyarország előtt vannak. A kelet-közép-európai régióban Csehországból vándoroltak ki a legtöbben.

Kiemelte, a kivándorlás célpontját tekintve a magyarok 34 százaléka Ausztriát, 28 százaléka Németországot és 13 százaléka az Egyesült Királyságot választja célországnak. Hozzátette, a kivándorló magyarok 30 százaléka  Ausztriából, 28 százaléka Németországból és 21 százaléka az Egyesült Királyságból tér haza.

A hazatérésnek számos oka lehet – mondta. Hozzátette, a leggyakoribb ok Magyarország gazdasági fejlődése, egyre többen érzik úgy, hogy könnyen el tudnak helyezkedni, illetve, hogy kedvező fizetéshez is juthatnak, ha Magyarországon vállalnak munkát.