A Twitter lehetővé teszi, hogy kutatók és informatikusok élőben követhessenek naponta több tízmillió nyilvános bejegyzést az új koronavírussal kapcsolatban.

A kutatók így követhetik a betegség és a hamis információk terjedését. A hozzáférhetővé tett információt használhatják a válságmenedzselésben, a veszélyhelyzet elhárításában, vagy a közösségeken belüli kommunikációban dolgozók, valamint a világ tudományosságát a Covid-19 megismerésében segítő mesterséges intelligenciát és más szoftvereket fejlesztő szakemberek is felhasználhatják azokat.

A közösségimédia-platformok új szabályokat vezettek be a betegséggel kapcsolatos félrevezető információk terjedésének megállítására is, de figyelmeztettek, hogy hibák fordulhatnak elő a járvány alatti, automatizáltabb moderációs rendszerek miatt.Vera Jourova, az Európai Bizottság tagja a Twitter döntéséről azt mondta, „jó lépés jó irányba”.

Az új fejlesztéssel állítólag nem jár korlátlan hozzáférés a tweetekhez, a kutatók attól a pillanattól kezdve férhetnek csak hozzá Twitter-bejegyzésekhez, amikor az adatkészlethez kapcsolódnak, korábbi tweetekhez nem. Az a kutató vagy fejlesztő, akinek jóváhagyott fejlesztői Twitter-fiókja van, kérhet hozzáférést a Covid-19-cel kapcsolatos bejegyzésfolyamhoz, azonban egy sor követelménynek kell eleget tennie ahhoz, hogy meg is kapja, többek között annak, hogy tevékenysége „a közösség javát” szolgálja.