A pletykák szerint a Google jelenleg az amerikai kormánynál lobbizik azért, hogy felmentést kapjon a kínai céget érintő korlátozás alól, és újra ott lehessenek a kínai gyártó mobiljain.

Lassan egy éve annak, hogy az Egyesült Államok lényegében gúzsba kötötte a Huaweit. Az amerikai kormányzat 2019 májusában hirdetett embargót a kínai gyártó ellen, amelynek értelmében nem, vagy csak nagyon szigorú feltételek mellett kereskedhetnek vele az amerikai cégek. A döntés után a Google volt az első, amelyik lépett: a teljes Google-ökoszisztémát megvonták a Huaweitől, így azóta az Androidból csak egy nyílt forráskódú változat kerülhet a cég eszközeire, és azokon nem lehet ott a Google egyetlen alkalmazása sem.

A német nyelvű Inside Digital alapján a GSMArena azt írja, a Google állítólag kérelmet nyújtott be az amerikai kormányzathoz, hogy az Android és a különböző szolgáltatásaik ismét visszatérhessenek a kínai gyártó telefonjaira.

Hogy erre mennyi esélye van a Google-nek, egyelőre nem tudni. Reményre adhat okot, hogy az amerikai kormányzat a Microsoftnak már mentességet adott, így a redmondi cég együtt dolgozhat a Huawei-jel, ugyanakkor tény, hogy a legélesebb fegyver valószínűleg pont a Google az USA kezében, és nem biztos, hogy ezt szívesen letennék.