A Szegeden több éve folyó biobanki tevékenységek elismeréseként Magyarországról egyedüli intézményként a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közvetlenül csatlakozik a Biobanking and BioMolecular Resources Research Infrastructure-European Research Infrastructure Consortium (BBMRI-ERIC) infrastrukturális hálózathoz. Az így kialakított új kompetencia központ és az ezzel együtt az EU infrastruktúrájához való csatlakozás olyan új lehetőségeket biztosít az SZTE számára, melyek alapján Magyarország és a régió vezető biobankjává válhat.

Mindehhez hozzájárul, hogy a Spartacus Cancer Foundation alapítvány a világ élvonalába tartozó, modern, robotizált, automata mintatárolót adományoz az egyetem számára több mint 3 milliárd forint értékben, mely kiegészülve az új biobanki épület kialakításának beruházásával világszínvonalon látja el az SZTE biológiai mintatárolási kapacitási igényeit a következő évtizedekben. További szakmai elismerést jelent, hogy a világ egyik legnagyobb rákkutató programjának európai vezetője, a European Cancer Moonshot Lund Center szintén támogatja ezt a beruházást és fejlesztést.

A Szegedi Tudományegyetem biobankjának kialakításával megteremtődik az egyik legfontosabb feltétele a személyre szabott orvoslásnak, a jobb egészségügyi ellátásnak, a betegségek koraibb felismerésének, a gyorsabb, eredményesebb és hatékonyabb onkológiai kutatás-fejlesztésnek és más terápiás fejlesztéseknek is.