Eszenyi Enikő díszvendéggel a nagyközönség is találkozhat

A szegedi vár történetét kutató egyetemista, fiatal üvegszobrász és a gyulladásos folyamatokat tanulmányozó orvostanhallgató is szerepel az idei Sófi-díjasok színes névsorában. A Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány 2019. évi díjainak átadására a hagyomány szerint az egyetem hallgatói díjkiosztó ünnepségén kerül sor december 4-én 18 órakor a Rektori Épület Dísztermében. Az esemény egyik díszvendége Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója lesz.

 

Színes az idei Sófi-díjasok névsora is, alkotóművész, mérnök- és joghallgató is szerepel a legjobbak között. A Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány 2019. évi elismeréseit a hagyomány szerint az egyetem hallgatói díjkiosztó ünnepségén adják át. Az ünnepség december 4-én 18 órakor kezdődik a Rektori Épület Dísztermében. A gálán Eszenyi Enikő, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, nemzetközileg is elismert színművész, rendező és színigazgató lesz az egyik díszvendég. Így az elismeréseket Barnák László színművész, rendezővel, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával és Prof. Dr. Rovó Lászlóval, a Szegedi Tudományegyetem rektorával közösen adják át.

Idén a hét Sófi-díjat különösen változatos területek képviselői vehetik át. Dávid Benjámin Gyomaendrőd, míg Farkas Mónika a szegedi várban raboskodott olasz foglyok történetét tárta fel, Gyurkó Csilla beléptetőrendszert tervezett és kivitelezett. Dr. Krusóczki Bence kutatási témája az 1923. évi V. törvénycikk a tisztességtelen versenyről volt, Nógrádi Bernát a gyulladásos folyamatokat tanulmányozta, Papp Noémi pedig a hasnyálmirigy sejtjeit vizsgálta. Alkotóművész is szerepel a díjazottak névsorában: Gereczné Deák Zsuzsanna az üvegszobrászatban jeleskedik.

A Szegedi Tudományegyetem Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány 2001. január 2-án jött létre, és több mint 21 millió forint ösztöndíjjal jutalmazta az egyetem kiemelkedően tehetséges hallgatóit. Az alapítvány közel 19 éves működése során, egyedülálló tevékenységének köszönhetően a magyar felsőoktatás egyik legrangosabb ösztöndíja lett. 2008-ban az Oktatási és Kulturális Miniszter a világhírű magyar tudósról elnevezett Kármán Tódor díjjal ismerte el az alapítvány munkáját, amely a társadalmi felelősségvállalás területén adható legrangosabb állami kitüntetés. A fiatal szegedi tehetségeket támogató tevékenységéért Sófi József megkapta Szeged Város hivatalos kitüntetését, a Szegedért Emlékérmet (2015), a Szegedért Alapítvány Társadalmi-Állampolgári díját, a Szegedi Tudományegyetemért Mecénás díjat és az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Mecénás díjat. 

A díjátadót megelőzően Eszenyi Enikő lesz a Közéleti Kávéház vendége december 4-én szerdán 15:30-tól a szegedi Városháza Házasságkötő termében. A nyitott, ingyenesen látogatható rendezvényre a Vígszínház igazgatója az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány meghívására érkezik. A házigazda és műsorvezető szerepét Prof. Dr. Szalay István, a Közéleti Kávéház kuratóriumi elnöke, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács tagja tölti be, a beszélgetésen Sófi József, az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány létrehozója, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács tagja is részt vesz. A programot a Sófi-díjas Lukács Angéla és Szondi Péter énekművész műsora színesíti.