Megerősítette élvonalbeli helyzetét a klinikai vizsgálatok területén a Szegedi Tudományegyetem. Az AbbVie Gyógyszerkereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társasággal 2019. november 15-én aláírt együttműködési megállapodásnak köszönhetően javulhat a Szegedi Tudományegyetem kutatási és fejlesztési kapacitása, és növekedhet a klinikai gyógyszervizsgálatok száma. A megállapodás jelentősen megkönnyíti a közös klinikai vizsgálati projektek indítását, amelyek elsősorban onkológiai, immunológiai és neurológiai kórképekben szenvedő betegeknek jelenthetnek új terápiás lehetőségeket.

Évente száznál is több gyógyszeres klinikai vizsgálatot végeznek a Szegedi Tudományegyetemen, amelyeknek köszönhetően olyan innovatív kutatások zajlanak a szegedi klinikákon, amelyek elősegítik a betegek gyógyulását és az országos egészségügyi ellátórendszer megerősítését. A 2019. november 15-én aláírt együttműködés célja a gyógyszeripari kutatás-fejlesztések elősegítése, ezáltal pedig a hazai betegek gyógyulásának támogatása.

– Kormányzati szinten is kiemelkedő stratégiai cél, hogy a klinikai vizsgálatok tekintetében javítsuk Magyarország versenyképességét – fogalmazott az együttműködés kapcsán Prof. Dr. Rovó László. A Szegedi Tudományegyetem rektora hozzátette: az együttműködés amellett, hogy javítja a Szegedi Tudományegyetem kutatási és fejlesztési kapacitását, hozzájárul a klinikai gyógyszervizsgálatok számának növeléséhez is. Mindemelett a megállapodás jelentősen megkönnyíti a közös klinikai vizsgálati projektek indítását, amelyek elsősorban onkológiai, immunológiai és neurológiai kórképekben szenvedő betegeknek jelenthetnek új terápiás lehetőségeket.

Dr. Fendler Judit a Szegedi Tudományegyetem kancellárja kiemelte: az intézmény célja, hogy a dél-alföldi régió oktatási, kutatási és innovációs központja legyen, amelyhez nagymértékben hozzájárul a világ vezető gyógyszergyártójával kötött stratégiai együttműködés. Hozzátette: az AbbVie Gyógyszerkereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaságot kiemelt partnerüknek tekintik, az elmúlt 10 évben több mint 30 közös vizsgálatot indítottak a szegedi egyetemen.

Dr. Balajti Noémi, az AbbVie Gyógyszerkereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság orvosigazgatója elmondta: a cég a világ 170 országában van jelen, onkológiában és immunológiában közel 400 klinikai vizsgálatot végeznek jelenleg is. A Szegedi Tudományegyetemmel a dermatológia, onkológia, hematológia és neurológia területén végeznek közös vizsgálatokat. Hozzátette: az együttműködési megállapodással egy új szakasz kezdődik a két intézmény életében, amelynek köszönhetően több terápiás területen, több beteg bevonásával végezhetnek klinikai vizsgálatokat.

– A vizsgálóhelyek világszintű rangsorolásának egyik fontos paramétere a kutatási projektek szerződéskötési ideje és a betegbevonás mielőbbi megkezdése. Ennek felgyorsítására dolgozták ki a speciális keretmegállapodást. Segítségével az új, induló vizsgálatok adminisztrációja, a jelenleginél is rövidebb időt vesz igénybe, és a betegek jóval azelőtt juthatnak hozzá az innovatív készítményekhez, hogy azok közforgalomba kerülnének – hangsúlyozta a megállapodás kapcsán Dr. Bende Balázs, az SZTE Klinikai Vizsgálatokat Koordináló Iroda szakmai vezetője.