Október 15-én vette kezdetét a Tornyai János Múzeum szervezésében a XX. Hódmezővásárhelyi Festőszimpózium, amelynek résztvevői felkeresték csomorkányi templomromot és ellátogattak Mártélyra is.

Szabó Klára Petra, Kéri László, Sonkoly Tibor, Szuharevszki Mihály, Papageorgiu Andrea és Rózsa Luca Sára festőművészeket Béres Mária, a Tornyai János Múzeum munkatársa kalauzolta Csomorkányon. A közgyűjtemény régésze hosszú ideje tanulmányozza az egykor gazdag település múltját. Mint elmondta, az eddigi leletek bizonyítják, hogy a régi Csomorkányon működött diósajtoló üzem, üveg- és kovácsműhely is.

A mártélyi kiránduláson Sonkoly Tibor festőművész mutatta be a Tisza-holtágat a szimpózium alkotóinak. Mártély az alföldi realizmus számtalan alkotóját elvarázsolta, s meghatározó volt a múzeum 150 éve született névadójának, Tornyai János festőművésznek a  munkásságában is. Tornyai egykori házát is megszemlélték a művészek, akik inspirációt meríthettek az idei szimpózium témája, Hommage à Tornyai János témakörben készítendő alkotásaik megvalósításához.