• 2019-11-12 - Jónás, Renátó napja van.

Select Page

extra wordpress theme

Rugalmas szenzorokat fejlesztettek ki

Rugalmas szenzorokat fejlesztettek ki

Az eszközöket svájci és kanadai kutatók alkották meg.

Az elemzési célokra alkalmazható szenzorok nanocellulózból készültek, akár a bőrre is fektethetők, 3D-nyomtatóval készíthetők el és a jövőben biológiailag is lebomlanak majd. A nanocellulóz egy rendkívül olcsó anyag, amelyet fából nyernek ki, illetve további forrásokként szolgálnak a baktériumok, az algák vagy az élelmiszergyártás során megmaradt maradékok. Ennek köszönhetően nagyon könnyű és könnyű is előállítani, továbbá rendkívül kedvező tulajdonságokkal rendelkezik. A nanocellulózból többek között felületi rétegek hozhatók létre és pont azért, mert természetes forrásokból nyerhető ki, biokompatibilis, vagyis akár a bőrre is felvihető.

A szakemberek az általuk készített nanocellulózra gyakorlatilag úgy tekintettek, mint a tintára egy 3D-nyomtatási eljárás során. Azért, hogy a szenzorok vezetőképesek legyenek, a tintába ezüstnanodrótokat helyeztek el. Gilberto Siqueira, a svájci EMPA munkatársa kijelentette, hogy a nanocellulóz-fonalak hasonlóan rugalmasak, mint a főtt spagetti, ugyanakkor az átmérőjük kereken 20 nanométer, míg a hosszuk csupán néhány mikrométer. Végül sikerült olyan szenzorokat kifejleszteni, amelyek mérni tudják a kalcium-, a kálium- és az ammóniumion-koncentrációt. Azért, hogy az értékeket elemezni lehessen, a szenzorok átküldhetik az eredményeket egy számítógépnek további adatfeldolgozásra.

Az elkészített érzékelő specifikusan és megbízhatóan méri az ionkoncentrációkat, de a kutatók már egy új változaton dolgoznak, amely már nem csupán biokompatibilis lesz, hanem biológiailag lebomlik is.

Online adás

lejatszo