Megkezdődött a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában a 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat rendezése. A galéria tíz termében és a folyosókon a napokban kerül helyére a beérkezett közel hétszáz alkotásból a zsűri által augusztus elején kiválasztott mintegy kétszáz mű.

Az október 5-én délben megnyíló kiállításon 114 festmény, 35 plasztika 33 grafikai mű mellett kilenc egyéb kategóriájú, más műfajba nem sorolható alkotással találkozhat a közönség – mondta el Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze, a tárlat társkurátora és társrendezője.

Az idén sok, eddig nem pályázott alkotó jelentkezett a Vásárhelyi Őszi Tárlatra, s közöttük is nagy számban vannak a fiatal művészek, s a résztvevők stílusbeli skálája is szélesedett. Pogány Gábor művészettörténész, a Vásárhelyi Őszi Tárlatok címzetes kurátora, a zsűri elnöke és rendezője kiemelte: a tárlaton a hagyományos értelemben vett ábrázoló jelleg hangsúlyozása mellett helyet kapnak a legújabb törekvések is.

Egyes termekben a művek elhelyezését vizuális szempontok határozták meg: a színek a színekkel, formák a formákkal rímelnek, míg másutt a tartalmi összefüggések alapján kerültek egymás mellé az alkotások. Hagyomány, hogy a Vásárhelyi Őszi Tárlatokon egy alkotó munkáit azonos teremben találhatja meg a közönség, ám az idei kiállításnál a tartalmi megfelelés érdekében Végh Júlia két munkája egymástól egészen távol, a tárlat két szélső pontján nyert elhelyezést. – Remélem – tette hozzá Pogány Gábor –, hogy a kiállítás látogatói ezeket az összefüggéseket meg fogják érteni és méltányolják.

A következő hetekben az Alföldi Galéria földszinti termeiben a rendezés során meghatározottak szerint kerül sor a műalkotások installálására. Majd a Tornyai János Múzeum időszaki kiállítótermeiben a tavalyi Vásárhelyi Őszi Tárlat három kiemelt díjazottja, a Tornyai-plakettes Ámmer Gergő szobrászművész, a Fiatal Festők Nívódíját elnyert Rózsa Luca Sára és a Rudnay-ösztöndíjas Kaliczka Patrícia festőművész kiállítása nyeri el végső formáját, hogy a művek október 5-én a Vásárhelyi Őszi Tárlat déli megnyitását követő vernisszázson találkozhassanak a művészetkedvelőkkel.