Régi adósságot törleszt az ötszáz főt számláló, Csongrád megyei település azzal, hogy szombaton első világháborús halottainak állít emlékművet. Simor Márton szobrászművész alkotása pályázati forrásból és közadakozásból valósult meg, és a szombati avató ünnepség után méltó módon fogja őrizni annak a húsz klárafalvi hősi halottnak az emlékét, akik sosem tértek vissza nagy háborúból.

Az első világégés befejezésének 100. éves évfordulója szolgáltatta az alkalmat arra, hogy a hiánypótló emlékhely elkészülhessen – Klárafalvának ugyanis eddig nem volt lehetősége emlékmű állítására, sem az 1920-as években, sem a rendszerváltás után.

A süttői mészkőből álló, négy méter magas alkotás két, egymástól különálló elemből áll. A köztük lévő stilizált geometriai vágás az állócsaták lövészárkaira, illetve az ország későbbi szétszakítottságára utal.

Az emlékművet, amelyet a Kossuth utca, Rákóczi utca kereszteződésében kialakított parkban, a templom előtt állítottak fel, szeptember 14-én, szombaton 10 órakor avatják. Az ünnepélyes eseményen beszédet mond dr. Juhász Tünde, Csongrád megye kormánymegbízottja, Fekete József, a település polgármestere és dr. Ravasz István alezredes, hadtörténész, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa. A műalkotást dr. Kiss-Rigó László, szeged-csanádi megyés püspök szenteli fel, majd koszorúkkal és virágokkal adóznak a hősi halottaknak az emlékezők.

A program folytatásában kiállítás nyílik első világháborús katonai relikviákból a Faluházban, amelyet dr. Halmágyi Pál történész, nyugalmazott múzeumigazgató ajánl az érdeklődők figyelmébe, majd levetítik az Én is jártam Isonzónál című dokumentumfilm egyik epizódját. Az alkotók, Gulyás Gyula és Gulyás János a nyolcvanas évek elején keresték fel az első világháború Isonzo melletti nagy csatájának néhány túlélőjét, majd elkísérték a veteránokat egy olasz-magyar találkozóra. A film egyszerre szól az egykori csatáról, az emlékezésről és az utókorról.