Év elején robbant a hír, hogy a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. – közismerten Vasipari – összes, több mint 400 dolgozóját elbocsátja, miután a cég nagy értékű, lámpagyártást fejlesztő beruházásai nem hozták meg a várt eredményeket, és elvesztették legnagyobb megrendelőjüket, az IKEA-t, ami megpecsételte a vállalat sorsát. A felszámolást nemrég, augusztus 14-én rendelte el a Gyulai Törvényszék, ami lehetővé teszi, hogy a dolgozók megkapják elmaradt bérüket, de úgy néz ki, több mint 50 ember állása is megmarad: a frissen alapított Szarvasi Háztartásigép Kft. befektetett, és újraszervezte a Szarvasi kávéfőzők gyártását. A Portfolio a cég tulajdonosát, Takács Zoltánt kérdezte a brand jövőjéről.

A Szarvasi Háztartásigép Kft.-t tavaly év elején alapította, ahogy a gyártást végző Deerplast Kft. is friss, 2017-es alapítású cég – írja a portfolio.hu. Lehetséges, hogy már akkor látni lehetett a problémákat a Vasiparinál, és ezek a vállalkozások már azzal a céllal jöttek létre, hogy egy negatív forgatókönyv esetén átveszik a kávéfőzők gyártását?

Bár a Vasiparinál a problémák nem tavaly kezdődtek, egyik cég sem azzal a céllal jött létre, hogy átvegye ezt az üzletágat, sőt a kávéfőzőgyártás megújítására már korábban voltak tervek, amiben külső befektetőként én is szerettem volna részt venni. De ezeket a terveket egy félresikerült beruházás a lámpagyártási üzletágban elsöpörte, és végső soron az egész társaságot ellehetetlenítette.

Ott álltunk január 18-án, hogy a Vasipari az összes dolgozóját elbocsátja és a tevékenységét megszünteti, miközben mi már elég erős előkészületeket tettünk annak érdekében, hogy a kávéfőzőgyártást külső befektetőként megerősítsük.

A Deerplast egy teljesen független cég, a Vasipari egyik alvállalkozója volt, különböző alkatrészek beszállítója, aminek gyártási tapasztalata és saját eszköz kapacitása az alkatrészek legyártásához kapóra jött. A Szarvasi Háztartásigép Kft.-t a kávéfőzőgyártás megújítására hoztam létre, amit a Vasiparival együttműködve valósítottunk volna meg, de a cég fizetésképtelensége ezt meghiúsította. Végül leültünk a Vasipari alvállalkozóival és beszállítóival és komoly szervezési munka végén kötöttünk megállapodást a Deerplasttal és a Vasiparival, hogy a kávéfőzők gyártását a Szarvasi Háztartásigép Kft. tovább vigye.