Dr. Benkő Tibor, Magyarország honvédelmi minisztere mond ünnepi beszédet augusztus 20-án, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A parkban ünneplők honvédelmi bemutatóra, kézműves vásárra és hagyományőrző programokra egyaránt számíthatnak.

Látványos katonai programmal és a kenyérhez kötődő, mezőgazdasági néphagyományokkal készül megünnepelni az ország születésnapját a Csongrád Megyei Önkormányzat, és a Csongrád Megyei Kormányhivatal.

Az Árpád emlékmű előtt 14 órakor kezdődő ünnepségen tesznek esküt a Csongrád megyei 46. Területvédelmi Zászlóalj önkéntes tartalékos állományának új tagjai, dr. Benkő Tibor, honvédelmi miniszter, a rendezvény szónoka jelenlétében. Ezt követően adja át a Csongrád Megyei Önkormányzat elismeréseit Kakas Béla, a közgyűlés elnöke. A magyar államiság bölcsőjének számító emlékhelyen ünneplőket Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese is köszönti. A hagyományoknak megfelelően megszentelik az új kenyeret, amelyet Makra József, Ópusztaszer polgármestere fog megszegni. Az ünnepi műsorban közreműködik a MH 5. Bocskai István Lövészdandár Helyőrségi Zenekara az üllési Fonó Táncegyüttes, a POR zenekar és Erdélyi Luca népdalénekes, a Fölszállott a páva tehetségkutató verseny kategória győztese.