Kilencven fölött lesz a részvevő országok száma a szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Schmidt Gábor. A magyar szövetség és a szervezőbizottság elnöke jelezte, hogy sok külföldi szurkoló is érkezik Szegedre, az augusztus 21-én kezdődő eseményre.

Óriási lesz a mezőny a szegedi világbajnokságon. „A név szerinti nevezés augusztus 11-én zárul, de már nagy többségében már mindenki jelentkezett, aki szeretne eljönni a világbajnokságra. Előreláthatóan a résztvevő országok száma kilencven fölött lesz, talán megközelíti a kilencvenötöt, ami egyértelműen rekord lenne. A hivatalos résztvevőknél több mint kétezer főnél járunk, ami több mint ezer versenyzőt, kísérőt jelent. Ez is abszolúte rekordnak számít.” – mondta Schmidt Gábor a műsorban.

A magyar szövetség és a szervezőbizottság elnöke arról is beszélt, hogy sok külföldi szurkoló is jegyet vett a vébére.

„A legutóbbi, hazánkban megrendezett világbajnoksághoz képest most közel duplája a külföldi nézők aránya. Úgy tűnik, hogy a kajak-kenuban is kialakul, hogy a nemzetek mögé egy masszív szurkolói csapat áll, akik követik őket a versenyekre. Ilyen például az olaszok, a németek, a kanadai, vagy éppen az új-zélandi csapat is” – tette hozzá a szövetség elnöke.

A legjobb, A kategóriás jegyekből már nincs, elkelt valamennyi. B és C kategóriás jegyekből azonban van még van. Újdonság, hogy már szerda reggel elkezdődnek a versenyek, mindenki számára lesznek már elő- és középfutamok.

Pénteken fél 4-kor kezdődnek majd az olimpiai számok döntői, ami folytatódik szombaton és vasárnap, sőt, vasárnap gyakorlatilag egész nap döntők vannak. Aznap délután az 5000 méteres versenyeket rendezik, amik az egyik leglátványosabb a kajak-kenuban.

Schmidt Gábor elmondta azt is, a magyar válogatottnak és a riválisoknak is a tokiói olimpiai kvóták megszerzése a legfontosabb Szegeden.

Bízik benne, hogy a szurkolók magyar érmeseket nagy számban ünnepelhetnek majd augusztus utolsó teljes hétvégéjén.