A minőségi magyar termékek négynapos fesztiválját augusztus 10. és 13. között rendezik meg a Széchenyi téren – írja a szeged.hu.

A rendezvényre az idén is színes programokkal, kézműves termékekkel és a hazai gasztronómia remekeivel várják az érdeklődőket. A több mint egy évtizede hagyományteremtő céllal útjára indított fesztivál az országban megtalálható kiváló hazai árukat, szolgáltatásokat igyekszik bemutatni.

A rendezők, a Pálma Reklámstúdió fesztiválszervezői olyan termékekre szeretnék az idén is felhívni a figyelmet, amelyek különleges minősége, hírneve vagy egyéb jellemzője Magyarországhoz kapcsolódik, azaz hungarikum.

Az idei kiállítók között találhatunk borászatot, pálinkaházat, hentesárut, és egyéb, a gasztronómiához szorosan kötődő terméket, ám nemcsak az ételek és italok kedvelőinek lesz érdemes ellátogatnia a fesztiválra: az érdeklődők a Dél-Magyarországi Alkotók Népművészeti Egyesületének pavilonjában megismerhetik a fazekasok, bőrművesek, foltvarrók, gyertyaöntők, citerakészítők, mézeskalácsosok és a többi, kézzel készített áruk mestereinek munkáját is.

Most is itt lesz a fesztiválon Ásós Géza, aki autentikus cigány ételeket kínál az ország első cigányvendéglőjének standján, a szatymaziak őszibarackot kóstoltatnak, de lesz csodaszarvaskolbász, és lehet majd libatepertőt és frissen sült szegedi pékárukat is ízlelni. Aki pedig megszomjazik, ihat Csíki sört és szegedi szódát, szekszárdi bort és gyulai pálinkát.

A kulturális hungarikumoknak pedig a téren felállított színpad ad majd helyet. A négy nap programjainak során fellép a Dél-Alföldi Harmonikabarátok Egyesülete, a Terebes és a Rozsdamaró Zenekar, a Tápéi Hagyományőrző Együttes, lesz solymász- és rétesbemutató, óriás kürtőskalács sütés, valamint kutyabemutató és táncház is.

A Hungarikum Fesztivált csütörtökön délután negyed 6-kor Szabó Sándor országgyűlési képviselő nyitja meg. Köszöntőt mond Ujhelyi István, az Európai Parlament közlekedési és turisztikai bizottságának alelnöke.

(Képforrás. szeged.hu)