• 2019-08-25 - Lajos, Patricia napja van.

Select Page

extra wordpress theme

Heti egy üveg bor pont annyira káros, mint 10 szál cigi

Heti egy üveg bor pont annyira káros, mint 10 szál cigi

Egy, az alkoholfogyasztást vizsgáló kutatás nemrég rávilágított arra, hogy heti egy üveg bor elfogyasztása pontosan annyira károsítja a szervezetünket, mint az ugyanennyi idő alatt elszívott 10 szál cigaretta.

Brit tudósok felmérése szerint napi egy pohárka bor elfogyasztása (nagyjából 1 üveg egy hét alatt), ugyanannyira növeli a rákos megbetegedés kialakulásának kockázatát, mint 10 szál cigaretta. A vizsgálat során szerették volna felhívni a figyelmet a helytelen életmód (rendszeres alkoholfogyasztás, illetve dohányzás) káros következményeire. A brit önkéntesekkel végzett kutatás aztán hihetetlen eredménnyel zárult.

Azok között, akik sohasem dohányoztak, a heti 1 üveg (750 ml) bor elfogyasztása után kimutathatóan nőtt a daganatos betegségek kockázata: a férfiaknál 1%, a nőknél pedig 1,4%. A férfiaknál legvalószínűbb a gyomor-, máj- vagy a nyelőcsőrák kialakulása, míg a nőknél az emlőrák. Nemek szerint is van különbség tehát: a nők számára heti 3 üveg bor 23 szál cigarettával ér fel. Sokkal tudatosabban kell tehát élnünk.

Attól függetlenül, hogy nem ez az első tanulmány, amely súlyos betegségekkel hozza összefüggésbe a rendszeres borfogyasztást, még mindig nincs jelen a tudatosság. Még mindig kevésbé vagyunk tisztában a következményekkel, mint a dohányzás esetében. Így, a cigarettával párhuzamba állítva talán sikerül eljuttatni az üzenetet a fogyasztókhoz is, a tudatosabb életmód választása érdekében.

Online adás

lejatszo