A XXIV. Bánsági Magyar Napok keretében nyílik kiállítása Szegeden, a 8 éves temesvári rajztehetségnek, Szűcs Petrának csütörtökön, 15 órakor a kormányhivatal aulájában. A rendezvénnyel a szervezők egyrészt a Bánságban születő magyar értékeket népszerűsítik és juttatják el egymáshoz határon innen és túl, másrészt pedig ráirányítják a figyelmet arra, hogy az idei esztendő a Külhoni magyar gyermekek éve.

A Temesvári Magyar Nőszövetség szervezi már a megalakulása évétől a Bánsági Magyar Napok közművelődési rendezvénysorozatot, amely a kezdeti szerény, helyi jellegű eseményből a térség jelentős műsorfolyamává nőtte ki magát, amely május 9-19. között, több helyszínen: Temesváron, Szegeden, Lugoson, Nagyszentmiklóson, Igazfalván, Pusztakeresztúron és Szapáryfalván zajlik.

A szegedi esemény, Szűcs Petra kiállítása lehetőséget teremt arra, hogy bemutatkozhasson a temesvári Bartók Béla Líceum több tehetséges diákja is.

Petra még csak nyolc éves, de máris több országos és nemzetközi rajzpályázat győztese. A Magyarországon szervezett „Magyarnak lenni – Magyarok a szórványban” című rajzverseny volt az első, amelyen részt vett (akkor még nem töltötte be a hetedik évét) és első helyezést ért el. A második sikerét hét évesen, a Rex Kutyaotthon Alapítvány rajzversenyén érte el. A legfrissebb eredménye, a Toyota Románia által szervezett „Álomautó” című országos rajzverseny volt, ahol a 8-11 éves kategóriában első lett, a nyertes munkák most Japánban várják a nemzetközi zsűrizést, amelyre szeptemberben kerül sor. Az anyag, amely most Szegeden két hétig látható lesz, egy válogatás, főleg a 2018-as, vagyis hat-hétévesen készült munkáiból.

A kiállítás megnyitóján verset mond Borbély Apor Levente, aki ötödikes létére már több országos versmondó verseny első helyezettje és különdíjasa. Ősz óta szerepel a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Micimackó című előadásában, ahol ő alakítja Róbert Gidát.

Közreműködik még az iskola 7.- 8. osztályos diákjaiból alakult együttes, a Sleepin’ Insomnia is, tehát igazi összművészeti élményben lehet részük az érdeklődőknek, akiket dr. Juhász Tünde kormánymegbízott és Szász Enikő színművész, a Temesvári Nőszövetség elnöke mellett Farkas Imre, Temesvár alpolgármestere is köszönt majd.

További információk a Bánsági Magyar Napok programsorozatról:

Az immár 24. fordulójához érkezett Bánsági Magyar Napok célja: a bánsági szórványmagyarság nemzeti azonosságtudatának, önbecsülésének erősítése; nemzeti értékeinek, gazdag történelmi/szellemi/épített hagyatékának meg- és elismertetése mind a saját etnikum tagjaival, mind a más nemzetiségűekkel; a szétszakított nemzetrészek közti kulturális kommunikáció elősegítése, valamint a térségi identitásának erősítése határokon átnyúló programpontok révén; a fiatal generációk mozgósítása a közösségi életben való nagyobb szerepvállalásra. A BMN programjai egyrészt a megyeszékhelyen lakókat, másrészt az olyan vidéki településen élőket célozzák meg, ahol a magyarságnak teljes az anyanyelvű kulturális elszigeteltsége. Mivel a BMN célja, hogy mindenkihez szóljon,ezért szakmai és szórakoztató jellegű programok egyaránt találhatók a műsorában.

Az idei program, május 9-19. között, Temesváron kívül Szegeden, Lugoson, Nagyszentmiklóson, Igazfalván, Pusztakeresztúron és Szapáryfalván zajlik. A 11 napos XXIV. BMN műsorán 32 programpont szerepel: hét kiállításmegnyitó (ebből egy Szegeden), egy filmvetítés, két báb- és két színházi előadás, a Temes megyében működő hagyományőrző csoportok néptánc-gálája, táncház és négy vidéki hagyományőrző műsor (jurtaállítás, baranta-bemutató, zenés foglalkoztató), két vidéki kórus előadás, egy temesvári kórustalálkozó, opera/operett műsor, klasszikus, rock- és világzenei koncert, párkapcsolati szakértő és neves történész előadása, családi sportnap, környezetvédő program fiataloknak, ifjú kutatók tehetséggondozó programjának zárókonferenciája, tehetséges bánsági gyerekek szegedi bemutatkozása, ökumenikus istentisztelet stb.

A rendezvénysorozat lehetőséget nyújt arra, hogy a közönség megismerje a Bánságban születő magyar értékeket, valamint megismerhessen olyan anyaországi kiválóságokat, akikkel egyébként nem állna módjában találkozni. Akárcsak az előző években, a BMN idén is több közismert személyiséget lát vendégül Magyarországról: a műsor Aknay János Kossuth-díjas festőművésznek, a Magyar Művészeti Akadémia tagjának kiállításával kezdődik és Lajkó Félix, Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, hegedű virtuóz koncertjével zárul, de előadással szerepel Bedő Imre, a Férfiak Klubjának megalapítója és Schmidt Mária Széchényi-díjas történész, a Terror Háza múzeum főigazgatója is. Koncertezik a nemzetközi hírű Szeged Trombone Ensemble, báb- illetve színházi elő adást mutat be a budapesti Magyar Népmese Színház és az Udvari Kamaraszínház.

Tekintettel a nem magyar érdeklődőkre, a vegyes házasságban élőkre, a BMN több programja két nyelven zajlik, vagy tolmácsolás révén követhető, így a többségi közvélemény figyelmét a magyarság történelmére, kulturális jelenlétére, térségbeli szerepére lehet irányítani. Az előző évek tapasztalatai nyomán megállapítható, hogy a rendezvénysorozat töretlen népszerűségnek örvend mind Temesváron, mind vidéken, életben tartása szükséges és hasznos, folytatása közérdekű, megszervezése a magyar etnikum nemzeti azonosságtudatának, önbecsülésének erősítése szempontjából felbecsülhetetlen.