Az SZTE ÁJTK Karrier Iroda meghívására a Szegedi Törvényszék munkatársai beszélgettek bírói hivatás iránt érdeklődő joghallgatókkal a „Miért vonzó a bírói pálya?” c. rendezvényen.

A családias hangulatú rendezvényt a Karrier Iroda képviseletében dr. Visontai-Szabó Katalin tartott nyitotta meg, majd Rózsáné dr. Markó Zsuzsanna, Szegedi Törvényszék elnökhelyettese beszélt a Szegedi Törvényszék és a jogi kar közötti együttműködésről, a gyakornokok fogadásának rendjéről és a szakmai gyakornoki programról.

Ezt követően dr. Gárgyán Gréta bírósági fogalmazó a fogalmazói felvételi vizsgáról és a fogalmazók tevékenységét mutatta be, hangsúlyozva, hogy a hároméves joggyakorlat alatt a fogalmazók valamennyi ügyszakban eltölthetnek bizonyos időt.

Dr. Márok Soma bírósági fogalmazó vette át a szót. Először bemutatta, hogy néz ki a fogalmazók egy munkanapja, majd beszélt a jogi szakvizsgát követő karrierlehetőségekről. Kitért a bíróságokon elérhető nemzetközi tanulmányutakra valamint a szervezet által nyújtott közösségi programokra is.

Dr. Törőcsik Szilvia ügyintéző a fogalmazói és az ügyintézői munka közötti különbségekről az ügyintézők előtt álló karrierlehetőségekről, hangsúlyozva, hogy a bírósági ügyintézőknek is lehetősége van fogalmazónak pályázni, az ügyintézőként eltöltött idő beleszámít a jogi szakvizsgához szükséges gyakorlati időbe, illetve, hogy a sikeres szakvizsgát követően a bírósági ügyintézők is pályázhatnak bírósági titkárnak majd bírónak.

Valamennyi előadó hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a hallgatók már az egyetem alatt szerezzenek gyakorlati tapasztalatokat, ismerjék meg a lehetséges munkaadóikat. Kitértek arra is hogy egy későbbi felvételi során nagy előny a korábban az adott szervezetnél töltött szakmai gyakorlat.

A hallgatóság soraiból érkeztek kérdések a fogalmazói versenyvizsga menetével, a fogalmazók és a bírók tényleges munkaterhével, a fogalmazók más bíróságra történő áthelyezésével, valamint a bírósági szervezetrendszeren belüli kereseti lehetőségekkel kapcsolatban.

Dr. Visontai-Szabó Katalin a SZTE ÁJTK Karrier Iroda vezetője zárásként megköszönte az előadóknak a részletes és széleskörű előadást, majd hangsúlyozta a jelenlévőknek, hogy a Karrier Irodán keresztül a bíróságokhoz és számos más szervhez is lehet jelentkezni különböző időtartamú szakmai gyakorlatokra, amelyek minden joghallgatónak előnyére válnak.