Gyakran hallani történeteket mindennapi tárgyakról, amelyek valamilyen szerencsés véletlen folytán emberi életet mentenek. Ritkán találkozni azonban olyan jó állapotban megőrződött és részletes történettel alátámasztott tárggyal, mint az a nemrég árverésre bocsátott brit egypennys érme, amely egy katona életét mentette meg az első világháborúban – írja a mult-kor.hu. 

Az Anglia keleti részén, Lincolnshire-ben élő Trickett-fivérek mindhárman útra keltek hazájukat szolgálni az első világháborúban, azonban csak egyikőjük tért haza élve. Horace és Billy a történelem addigi legvéresebb, korábban nem látott technikát felvonultató konfliktusának nyolcmillió katonai áldozata közé tartozott, míg John életét megmentette egy egészen jelentéktelennek tűnő tárgy: egy apró pénzérme inge bal mellzsebében, amely eltérített egy puskagolyót, amely különben a szívét találta volna el.

Az 1889-ben – tíz évvel John születése előtt – vert pennyt, amely még Viktória királynő arcképét hordozza, március 22-én bocsátották árverésre a Hansons Auctioneers nevű aukciósházon keresztül. A társaság becsüsei 100 és 200 angol font (körülbelül 37 000 és 74 000 forint) közti összegre számítottak a különleges történelmi emlékért, Trickett közlegény több más háborús relikviájával (köztük egy brit győzelmi éremmel és a férfi 1918-as leszerelési tanúsítványával) együtt. Manapság a penny a legkisebb értékű brit pénzérmeként ismert, a pénzrendszer 1971-es reformja előtt azonban korántsem volt így: nála kisebb volt a farthing, valamint a félpenny is, amelyeket 1960-ban, illetve 1969-ben vontak ki a forgalomból. 12 penny tett ki egy shillinget, 20 shilling pedig egy fontot, azaz a penny a font 1/240-edének felelt meg. Az árverésen végül a szerencsét hozó penny 5445 fontért (több mint kétmillió forintért) talált gazdára, a hírek szerint a családon belül.

 

Trickett közlegény fényképe az érmével (kép forrása: Atlas Obscura)

Trickett közlegény fényképe az érmével (kép forrása: Atlas Obscura)

Ugyan nem tudni pontosan, Trickett közlegényt hol és mikor mentette meg a biztos haláltól az érme, az aukciósház katonai szakértője, Adrian Stevenson szerint az eset 1917-ben a nyugati fronton történt. A német katona által kilőtt lövedék jól láthatóan deformálta a pennyt, azonban át nem ütötte. Maureen Coulson, Trickett unokája elmondása szerint a golyó felfelé pattant a közlegény orrába, azonban agyát elkerülve bal fülénél távozott. A férfi ugyan többé nem hallott ezzel a fülével, azonban szerencsésen túlélte a háborút. 1918 szeptemberében végre leszerelhetett, hazatérve pedig megnősült, és nyolc gyermeke született. Otthon postamesterként, majd a technológia fejlődésével telefonközpont-kezelőként dolgozott.

Coulson a Hansons értékbecslő hirdetésére válaszolva hozta be a különleges tárgyat a nagyapjától örökölt más tárgyakkal együtt, azonban Stevenson szerint éppen a pennyhez volt a legnehezebb pénzbeli értéket társítani. Végül azért választotta a viszonylag alacsony összeget, mert az érme anyagát tekintve nem ér túl sokat. Nem ez az első alkalom Stevenson karrierjében, hogy lövéseket eltérítő mindennapi tárgyakkal találkozott – hasonló csodákra voltak képesek az idők során a vaskos zseb-Bibliák, a borotválkozáshoz használt zsebtükrök, de még a fém cigarettatartók is – már az első világháború alatt előfordult, hogy egyes tükörgyártók vastagságukkal reklámozták termékeiket, életmentő képességükre hivatkozva.

Kép forrása: ITV News

Kép forrása: ITV News

„Fura belegondolni” – mondta el Coulson, „hogy ha nem lett volna ez a penny, nagyapám gyermekei sem születtek volna meg, és én sem lennék itt.” Minden bizonnyal sokan élnek még a világon, akik hasonló szerencsének köszönhetik életüket: mióta Coulson bevitte az aukciósházhoz az érmét, a Hansonsnek többek között egy repeszek által deformált kulacs és övcsat is a birtokába jutott, amelyek talán maguk is életet menthettek egykor.