Agyunk titkairól, az antibiotikum-ellenállás rejtélyeiről és a föld alatti sivatagokról is beszélnek a Sófi Alapítvány 2019. évi tudományos ösztöndíj konferenciájának résztvevői. Előadásaik szabadon látogathatók március 14-én 9 és 14:30 óra között az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont II. emeleti klubtermében. A program végén kiderül, kik lesznek a díjazott ifjú kutatók.

Az emberi test, egészségünk és közvetlen környezetünk rejtélyei is foglalkoztatják a Sófi Alapítvány 2019. évi tudományos ösztöndíj konferenciájának résztvevőit, akik többek között ezekben a témakörökben tartanak nyitott előadásokat március 14-én (csütörtökön) 9 és 14:30 között az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont (Szeged, Temesvári krt. 62) II. emeleti klubtermében.

A pékélesztőtől a Huntington-kórig

A nyitott előadásokon a Szegedi Tudományegyetem biológus mesterszakos hallgatói a föld alatti sivatagokról, térbeli tanulásról és memóriáról, valamint az agy, a hasnyálmirigy működéséről, a neurális fejlődés folyamatairól is beszélnek majd. Az SZTE élettudományok doktori iskola előadói olyan témákkal készülnek többek között, mint a pékélesztő fehérje elemzése, a Huntington-kór, a bélflóra, a szájüregi gombák vagy az antibiotikum-rezisztencia vizsgálata.

A napot 14 órakor eredményhirdetés zárja, amelyen kiderül, a SZTE Szegedi Tehetségpont részeként működő Szegedi Tudományegyetem Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány ösztöndíjait mely hallgatók kapják.

Erdei László segíti a fiatal tudósokat

Prof. Dr. Erdei László, Széchenyi Professzori ösztöndíjas és Akadémiai díjas növénybiológus emeritus professzor, a magyarországi stresszfiziológiai kutatások egyik megalapozója és kiemelkedő fejlesztője, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Növénybiológiai Tanszék korábbi Tanszékvezető egyetemi tanára lesz a konferencia díszvendége. Mellette a fiatal tudósokat Prof. Dr. Vígh László, akadémikus, egyetemi tanár (MTA SZBK, Biokémiai Intézet) és Dr. Puskás László, az MTA SZBK Funkcionális Genomika Csoport Vezetője, az Avicor Kft. és az Avidin Kft. Ügyvezető Igazgatója segíti tanácsaival.

Kiemelkedő karrier a Sófi-ösztöndíjasoké

Sófi József, az alapítvány létrehozója 1990-ben ígéretes biológusként végzett a szegedi egyetemen, ám anyagi okokból el kellett hagynia a tudományos pályát. Vállalkozásokba kezdett, és megfogadta, hogy ha sikeres lesz, támogatni fogja a tehetséges hallgatókat, hogy ők ne kényszerüljenek a kutatói vagy oktatói pálya elhagyására. A Sófi-ösztöndíjas biológushallgatók kiemelkedő karriert mutattak fel az elmúlt tizenhét év során. Többek között itt érte el első sikereit a kétszeres Sófi-ösztöndíjas Lipinszki Zoltán molekuláris biológus, aki később Junior Prima Díjat is kapott. Maróti Gergely az Egyesült Államokból hazatérve rangos kutatócsoportot alapított Szegeden. A kétszeres Sófi-ösztöndíjas Nagy László az USA-ból jött haza és elnyerve az MTA Lendület programját, önálló kutatócsoportot hozott létre.Sófi József és alapítványa tehetséggondozó tevékenységét számos díjjal ismerték el, így 2008-ban Kármán Tódor-díjjal (a társadalmi felelősségvállalás területén adható legrangosabb állami kitüntetés).