Tavaly október óta folyamatosan mutatkoznak be fiatal koreográfusok a Kisszínházban az Imre Zoltán Program keretében – írja a szeged.hu. Hétfőn a Győri Balett társulata hozza el az Antigonét, és látható lesz Grecsó Zoltán Dadogó szimfóniája is.

A tavaly októberben kezdődött programban a szegediek öt alkalommal összesen tíz különböző, a Nemzeti Kulturális Alap által támogatott program produkcióival ismerkedhetnek meg. Március 11-én hétfőn este 7 órától az IZP-estek következő vendégei a Győri Balett táncművészei lesznek. Sebestyén Bálint Harangozó-díjas koreográfus egy felvonásos táncdrámája Szophoklész Antigoné című drámáját dolgozza fel a tánc formanyelvén.

A történet a testvéri kötelékek bemutatásáról szól, amely szeretetben a halálig kísér, vagy az egymást ért ellentétek miatt a halálba taszít. Mi írhatja felül a két fivér közötti igazságosságot? Mi az igazság? Ki az aki eldönti, hogy kinek van igaza? Isten vagy ember? Szív vagy ész? Mindezek tükrében a megálmodott táncdráma a mai korban, egy olyan hataloméhes diktatúrában játszódik, ahol mit sem ér a családi kötelék egy elvakult ideológiával szemben.

Az est második részében látható Grecsó Zoltán új előadása, a Dadogó Szimfónia Esterházy Péter Oratorium Balbulum című drámájának érzéki olvasata, amely elénk tárja múlt és jövő összegabalyodott szálait.

A koreográfia egy paradoxonra épül: a dadogó prófécia nem előzi meg időben az emberiséget, hiszen mire a jövendölés kinyilatkoztatásra kerül, az már be is következett. Akkor mi értelme lehet egy megkésett próféciának? Talán maga a tudat, hogy minden megjósolható?

A két táncszínházi előadást hétfőn este 7 órától a Kisszínházban mutatják be az alkotók.

(Képforrás: szeged.hu)