Egy képzeletbeli időgéppel 80 évet repülünk vissza az időben és az akkori Délmagyarországot szemlézzük. Nézzük, miről írt a lap 1939. február 28. és március 4. között.

A 28-i újság azzal kezd, hogy Párizs és London elismerte a Franco-kormányt.

A Daily telegraph szerint a Lengyelország másokkal való megállapodásaiban sok az ellentmondás. Lengyelországnak katonai megállapodása van Franciaországgal, Romániával, Németországgal és a szovjettel. Lengyel körök szerint ezek között nincs ellentmondás. Mindeközben németellenes tüntetések zajlottak Varsóban.

Március 1-jén megtudjuk, hogy Szegeden 10 ezer gazda 11 ezer hold területét érinti a hegyközségi törvény. A szegedi hegyközség a második legnagyobb az országban, csak a kecskeméti előzi meg. A gazdák nem siettek jelentkezni a szervezetbe, így a városháza kataszteri nyilvántartásából állapították meg az érintettek névsorát.

Szics Terroristák támadást kíséreltek meg Ungvár ellen, azonban visszavonultak, amikor magyar részről válasz érkezett. Kicsit szálljunk ki az időgépből, és nézzük meg, mi is az a Szics. A Wikipédia így ír róluk: A Kárpáti Szics Népi Önvédelmi Szervezet, röviden Kárpáti Szics kárpátaljai félkatonai szervezet volt 1938 novembere és 1939 márciusa között. A Kárpáti Szicset a leendő független Kárpát-Ukrajna hadseregének szánták, ám az 1939. március 15-én kikiáltott állam a Magyar Honvédség megszállása után megszűnt.

Vissza az időgépbe: Szegeden tömegesen bocsátják el a munkaadók segédmunkásaikat a kihirdetett kötelező minimálbér miatt, hogy fiatalabbakkal helyettesítsék őket. Az ok: nem kell annyit fizetni.

Kettős házasságért egyévi börtönre ítélték egy lángoló szívű fiatalembert.

Március másodikán megkezdődött a pápaválasztó konklávé Vatikánban.

Hivatalos közlemény az olasz külügyminiszter lengyelországi látogatásáról Olaszország és Lengyelország politikájának célja: a rend és az igazságosság.

Harmadikán fehér füst száll fel a Vatikánban: Pacelli bíboros lett a pápa, a XII. Pius nevet választotta magának. Jelmondata: Opus, justicia, pax, vagyis: Munka, igazság, béke.

Még mindig vallás: Gandhi 24 órás ultimátumot intézett Rajkor indiai maharadzsához. Felszólítja, hogy adjon népének alkotmányos kormányformát, ellenkező esetben a Mahatma holtig tartó böjtöt kezd. Az ultimátum holnap délben jár le A Mahatma kijelentette, hogy szívesen feláldozza a nép érdekében életét.

A negyedikei újságban olvashatjuk, hogy megkezdte böjtjét Mahatma Gandhi, mivel a maharadzsa elutasította a hozzá intézett ultimátumot.

Kiderül, hogy súlyos ellentétek feszülnek a cseh és a szlovák kormány között. Az ok: a hadügyi kiadások mértéke.

Ez volt az időgépes lapszemle az 1939. azonos időszakában megjelent Délmagyarországból. Az archív példányokat a Hungaicana adatbázisában találhatják az érdeklődők.