Évértékelő tiszti értekezletet tartott a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság február 22-én Szegeden. – tájékoztatta stúdiónkat Molnár Krisztina, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelem sajtó szóvivője. A megyeháza épületében megtartott rendezvényen részt vettek a társ- és együttműködő szervezetek képviselői, a térség önkormányzatának vezetői, valamint az önkéntes egyesületek elnökei. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság képviseletében Gulyásné Dr. Gyurka Tímea ezredes, hivatalvezető vett részt az eseményen.

A meghívott vendégek és az igazgatóság állománya jelenlétében Szatmári Imre tű. dandártábornok, megyei igazgató számolt be a Csongrád megyei igazgatóság elmúlt évben végzett munkájáról és eredményeiről. Az igazgató a különböző szakterületek bemutatásakor kiemelte, az igazgatóság hatvan településen lát el katasztrófavédelmi feladatokat. A beavatkozások száma 2017-hez képest 4 százalékkal csökkent, 1195 tűzhöz riasztották az egységeket, 9 százalékkal kevesebbszer, mint a megelőző évben. A tábornok emlékeztetett arra, hogy a káresetek számát egyre nagyobb mértékben befolyásolja az időjárás, az összes műszaki mentés kétötödét a nyári viharkárok adták az elmúlt években. Ezután arról beszélt, hogy a hivatásos egységek munkáját 2018-ban is támogatták a megye területén működő, nagy múltú önkéntes egyesületek. Míg 2012-ben még csak a műveletek 5,9 százalékánál voltak jelen, 2018-ban már csaknem tizedénél.

Az igazgató ezt követően a megelőzés fontosságáról szólva elmondta, a Csongrád Megyei Tűzmegelőzési Bizottság 2018-ban is számos kiadvánnyal, kisfilmmel segítette a megye a lakosok tájékoztatását, kiemelt figyelmet fordítva a fiatalok felkészítésére is. A hatósági szakterület munkáját elemezve az igazgató kiemelte, hogy az elmúlt évben az óvodák, bölcsődék és általános iskolák, valamint a bevásárlóközpontok voltak a figyelem fókuszában. Emellett a szabadtéri tűzesetek, valamint aratási tevékenységgel összefüggő tüzek megelőzésére koncentráltak.

A kéményseprés terén végzett munka értékelése során Szatmári Imre arról tájékoztatta a jelenlévőket,  hogy 2019. január elsejével összesen harminchat településsel bővült a megyében a katasztrófavédelem ellátási területe. Az iparbiztonsági szakterületről szólva úgy fogalmazott, kiemelt jelentőségű feladatokat hajtanak végre a megyei szakemberek, ilyen például a szénhidrogén-származékok kitermelésének, feldolgozásának és tárolásának figyelemmel kisérése. A megyében működő veszélyes üzemek számát alapul véve a veszélyeztetettebb megyék közé tartozik Csongrád megye – szögezte le a tábornok. Jelentős a nemzetközi tranzit forgalom is, ezért a szakemberek kiemelten kezelték a veszélyes szállítmányok ellenőrzését.

A tábornok a fejlesztésekről is beszélt beszámolójában, elmondta, hogy a megyei gépjárműállomány kilenc új járművel bővült.  Egy R16 Heros Aquadux-X típusú gépjárműfecskendővel, egy Renault HD009-BM Heros típusú vízszállítószerrel, hat személyautóval és egy Volkswagen 7J0 Transporter típusú, kritikusinfrastruktúra-védelmi bevetési egységgel ellátott járművel gazdagodott Csongrád megye. Az új eszközök rendszerbe állításával párhuzamosan egy Mercedes/Rosenbauer 1124 AF TLF 2000 AT típusú gépjárműfecskendőt járművet pedig Csengele Község Tűzoltó Egyesülete adományként vehette át a megyei igazgatóságtól.

Végső összegzésként a megyei igazgató elmondta, az igazgatóság munkáját az elmúlt évben is az alapos tervezés és a tudatos felkészülés jellemezte.

Gulyásné dr. Gyurka Tímea tű. ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalvezetője beszédében méltatta a megyei igazgatóság tevékenységét. Kiemelte, hogy ugyan nagyobb katasztrófahelyzet felszámolására nem volt szükség az elmúlt évben Csongrád megye területén, így is számos feladatot kellett teljesítenie az állománynak, mindvégig a szakmai szempontokat szem előtt tartva, megbízhatóan és kiszámíthatóan zajlott a munkavégzés. Az ezredes megköszönte az állománynak az elmúlt évben végzett munkát, majd arra kérte a szakembereket, hogy a következő időszakban is ilyen eredményesen és megbízhatóan végezzék feladataikat.