A szegedi közgyűlés 90,9 milliárd forintos főösszeggel elfogadta az önkormányzat 2019-es költségvetését pénteken. 

Botka László  polgármester az előterjesztés vitája során elmondta, a költségvetés kiadásainak kétharmadát – csaknem 61 milliárd forintot – fejlesztésre fordítják.  Az önkormányzat 6,231 milliárd forint – a 2018-asnál mintegy félmilliárd forinttal több – állami támogatást kap működési kiadásaira, ez azonban csak a szükséges finanszírozás 20 százalékát biztosítja. Az önkormányzat helyi adóból származó bevételei a tervek szerint meghaladják majd a 15 milliárd forintot, ebből 10,5 milliárd forintot tesz ki az iparűzési adó.

A polgármester kiemelte, a helyi gazdaság fejlődésének köszönhetően dinamikusan növekszik az iparűzésiadó-bevétel, részben a betelepülő és újonnan létrejövő vállalkozásoknak köszönhetően. Hangsúlyozta, a szegedi önkormányzat a nagyvárosok közül szinte egyedüliként nem vet ki adót a lakosságra. Botka László elfogadta a KDNP költségvetéshez benyújtott módosító javaslatait, amelyek nyomán 40 millió forintos egyházügyi alapot hoznak létre, és a többi közt növelik a polgárőrszervezetek, valamint a fogyatékossággal élőket képviselő, illetve a nyugdíjas- és ifjúsági szervezetek támogatását.

Póda Jenő  úgy fogalmazott, nagyon régen nem volt ilyen könnyű helyzetben a városvezetés a költségvetés összeállításakor. Ez részben annak köszönhető, hogy a kormány átvállalta az önkormányzat csaknem 30 milliárdos adósságát, emellett jelenős kormányzati és uniós támogatások érkeznek Szegedre. Kifejtette, most lenne lehetőség az iparűzési adó kulcsának csökkentésére. A képviselő szerint a város gazdaságából hiányoznak a nagy adóbevételt biztosító cégek, Szeged határozottan lemarad más magyar településektől. Hangsúlyozta, szükség lenne a város kritikus állapotban lévő útjainak felújítására.

Joób Márton  közölte, az önkormányzat idén kizárólag saját forrásból 600 millió forintot fordít közvetlen szociális támogatásokra. Folytatódik az önkormányzati bérlakások felújítása; ez az elmúlt években 600 ingatlant érintett, az idén 110 bérlakás rekonstrukciója történhet meg.

Mózes Ervin címzetes főjegyző – aki 17 éve töltötte be ezt a tisztséget – a közgyűlés befejeztével bejelentette nyugdíjba vonulását. A főjegyzői tisztségre pályázatot írnak ki.