Március 22-én mutatja be a Szegedi Nemzeti Színház a forgatókönyvíróként hírnevet szerzett fiatal orosz szerző, Alexandr Molcsanov A gyilkos című művét Vidovszky György rendezésében, főszerepben Ágoston Katalinnal és Medveczky Balázzsal.

Barnák László főigazgató elmondta, a darabválasztás célja az volt, hogy megszólítsák az ifjúságot, melynek egyik eszköze a kortárs szöveg, népszerű fiatal színészek tolmácsolásában.

A gyilkos – olvasópróba

A felnőtté válás folyamatának része, hogy számos olyan meghatározó kérdésre keresünk választ, hogy mit jelent a hit, akár önmagunkban, akár vallásos értelemben, hogy miként értelmezhető a bűn fogalma, van-e mentség rá, van-e feloldozás alóla? Ehhez társul a szerelem kusza érzelmi vihara, és a nagy kérdés, hogy sorsunk végzetszerű folyamat-e vagy döntéseink eredménye? – erről mind kendőzetlenül mesél majd a főhős és ezért lehet érdekes a kamaszok számára is.

Kortárs orosz művet ritkán mutatnak be Magyarországon, így a szegedi színház ezzel is hozzájárul ahhoz, hogy az orosz irodalmat ne pusztán Csehov művei alapján ismerje a nagyközönség.

A gyilkos – olvasópróba

 

Vidovszky Görgy rendezőtől megtudtuk, a cím ellenére a darab nem torkollik gyilkosságba, de témája miatt a fiatal és az idősebb korosztály számára is egyszerre fájdalmas és nevettető színházi élményt kínál. Maga az irodalmi mű egy újszerű, friss szöveg, melyet hivatalosan még nem dolgoztak fel, nem játszották idehaza, ez pedig szabadságot nyújt a színpadra állításában, óriási lehetőséget rejt magában.