SZEGED –  A Dr. Rock Szakrendel korábbi adásait ismételjük. Január 22-én este nyolckor kezdődik a soron következő, huszonnegyedik epizód ismétlése. Érdemes a Civil Hang Rádióra hangolni online avagy az FM 103,5 Mhz-en.

PJ Harvey. Rock on Scene Festival 2003. Párizs, Franciaország. Fotó: Jean Baptiste Lacroix/WireImage

A 2017-es év márciusának vége szomorúságot hozott a rockzene világára: elveszítettük Chuck Berry-t! Innen kapta a 24., akkor aktuális műsorunk a CHUCKSIRATÓ címkét. Bár nagyon sokféle zenében „fetrengünk” szokás szerint, de ő az egyedüli, aki ezesetben 3 számot is kap a műsorban – plusz az év további műsoraiban egyet-egyet… Ezzel vízrebocsátottuk a HETI CHUCK rovatunkat… plusz még két, további újat, ZENEKÚRA, valamint DR.ISCOVER címmel…

Az előbbihez kedves hölgyek sora jegyzi a terápiás zenét: Pátkai Rozina egy jazz-bossa standard-del, Pásztor Anna, egy Anna And The Barbies finomsággal, illetve Ana Popovic elbűvülő blues-szerzeményével… Az utóbbi, a felfedező rovat, a hazai Colmena power-metál, illetve határmenti Folkfree folk-rock zenéinek bemutatásával indul.

Sonny Rollins. San Francisco Opera House, 1981. Fotó: Brian MacMillaen

A műsorban elhangzik egy titkán hallott Dr. Rock című szám (Ratt), egy űjabb, fütyülhető világsláger (New Vaudville Band) és egy nehezen kezelhető blues-rock standard (Black Crowes), de megszólal az üvegtörők-zúzók post-punk filmhimnusza (Hazel O’Connor)… A három kicsi szóról szóló jazz örökzöld ugyan csak két verzióban szólal meg (Sonny Rollins, Ella Fitzgerald), viszont egy olyan rocktörténeti alapmű is felkerül a „vizsgálóasztalra”, amelyeknek háromféle megjelenési formáját is rock-górcső alá vesszük, nevezetesen a Highway 61 című Bob Dylan szerzemény, amit: a szerzőn kívűl Terry Reid és PJ Harvey, teljesen más feldolgozásában is meghallgatunk. A pillangó-témakörhöz négy, teljesen elütő hozzászólással is elütünk, vagy 25 percet: Danyel Gerard, a Bee Gees, Malcolm McLaren, illetve Parov Stelar egy-egy felvétele között lepkézve…

Sok jó zene belefér egy szakrendelésbe és ráadásul jól megférnek együtt, ha az összekötő szövegek 18 perccel megrövidültek az eredetihez képest – és még így is maradt bőven mondani és mesélnivalónk a 131 és fél percnyi, mért műsoridőnkben… Melyhez is, mélységesen kellemes élményeket kívánunk!!!

Dr. Rock

 

A Dr.Rock Szakrendel korábbi adásai:

Részlet a Dr. Rock Szakrendel nemrégiben Dr. Rock klubjával egybekötött Dr. Rock Szakrendel adásából.

Korábbi cikkeink a témában