Közös humanitárius programok kidolgozásáról és megvalósításáról írtak alá megállapodást a magyar, a román-moldáv, valamint a szerb-montenegrói Rotary szervezetek vezetői a mai nap során Szegeden.

Gondár György, a Magyar Rotary District kormányzója emlékeztetett arra, hogy a három ország határ menti településeinek együttműködése már 18 éves múltra tekint vissza, és az új megállapodás lehetővé teszi a meglévő programok bővítését.

A Rotary klubok csaknem két évtizede minden nyáron közös egyhetes tábort szerveznek a három ország hátrányos helyzetű gyermekeinek a Dél-Alföldön – tudatta a kormányzó. Hozzátette: a jövőben továbbfejlesztik ezt a kezdeményezést.

Bővítik a Rotary cserediákprogramjait, és mindenhol kiválasztanak egy-egy programot, amelybe a szomszédos országok klubjai is bekapcsolódhatnak.

Vladimir Matic, a Szerbia-Montenegrói Rotary District kormányzója példaként a Szabadkai Rotary Klubnak a közelmúltban megvalósult kezdeményezését említette, amely során 70 ezer dollárból vásároltak hallássérült gyermekeknek hallásjavító készülékeket, emellett képzéseket szerveztek pedagógusoknak és diákoknak ezek iskolai használatáról.

A kormányzó elmondta, hasonló program a jövőben akár egy szegedi vagy temesvári iskolában is indulhatna.
Cristian Jurji, a Román-Moldova Rotary District kormányzója a fiatal generációk bevonását nevezte az együttműködés egyik fontos céljának. A Rotary ifjúsági szervezetei a Rotaract és az Interact lehetővé teszik a szervezet által képviselt értékek bemutatását a fiataloknak – mondta.