Elhunyt Bukarestben Eugeniu Iordachescu építészmérnök, akinek 29 olyan épületet sikerült megmentenie a lebontástól, amelyek Nicolae Ceausescu kommunista diktátor városrendezési terveinek útjában álltak – írja a kultúra.hu. 

Bukarestben a múlt század nyolcvanas éveiben csaknem 40 ezer épületet, köztük rengeteg műemléket bontottak le, hogy helyet csináljanak a diktátor által megálmodott palotának, a Nép Házának. Iordachescu egy tervezőintézet műszaki igazgatójaként sikerült meggyőznie Ceausescut, hogy nem szükséges minden templomot lebontani, elég ha „elbújtatják” őket az új betonkolosszusok mögé. Az építészmérnök által kidolgozott módszerrel az elköltöztetendő épületek alá betonlapot öntöttek, majd az egész építményt az erre a célra odakészített síneken egy darabban elvontatták. Így menekítették el Ceausescu buldózereinek útjából Bukarest egyik legértékesebb műemlékét, a 16. századból származó Mihai Voda kolostort. Összesen 13 műemléktemplom menekült így meg, de a bukaresti bontásoknak így is 22 templom és kolostor esett áldozatul.

Iordachescunak lakóházakat és közigazgatási épületeket is sikerült módszerével megmentenie. Gyulafehérváron egy – a központi sugárút kialakítását akadályozó – 80 lakásos panelházat vágott ketté, és az egyik darabját 55 méterrel arrébb költöztette úgy, hogy a benne lakókat ki sem költöztették a „vonatozás” csaknem hatórás időtartamára.