Egy hónappal a 99. születésnapja előtt vasárnap reggel elhunyt Dombi József kísérleti fizikus. A Szegedi Tudományegyetem címzetes egyetemi tanára 75 évvel ezelőtt vette át matematika és természettudomány szakos tanári diplomáját Szegeden, ezért 2018 végén gránitdiplomát kapott az egyetemtől és a város önkormányzatától is.

Ennek kapcsán még decemberben, a Délmagyarnak adott interjújában úgy fogalmazott:

„Vannak, akik ecstasyt szednek, és attól jobban érzik magukat. Nekem az oktatás volt a drogom, hiszen a jól sikerült órák mindig jó érzéssel töltöttek el. Világ életemben szerettem tanítani, ezt a hivatást szeretni kell. De aztán kiderült, hogy van más drogom is, ugyanis Marx szerint a vallás a nép ópiuma. A hit mindig is fontos volt nekem, ilyen családban nevelkedtem.”

Talán ezek voltak azok a fő okok, amik 1941-től 2012-ig a tanári pályán tartották. 71 éven át oktatott kísérleti fizikát, majdnem annyit, ahány éve a diplomáját kezébe kapta. Tanítványa volt többek között Pálinkás József, az MTA korábbi elnöke, egykori oktatási miniszter, Szabó Gábor, az SZTE idén leköszönt rektora, Ormos Pál, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont volt főigazgatója és Csapó Benő Prima Primissima díjas oktatáskutató, Szeged város díszpolgára is. Dombi József pályafutását számos oklevéllel és éremmel ismerték el az évek során, 1998-ban a Magyar Felsőoktatásért Emlékplakettet vehette át, 2010-ben Szegedért Emlékérmet kapott, 2017-ben pedig a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki.