Közel 7000 lejes perköltséget kell kifizetnie Diana Apahideannak a TVR-nek, volt munkáltatójának. A ítéletet a Kolozs megyei törvényszék hozta, egyelőre nem jogerős – írja a transindex.ro.

Diana Apahidean 2016. augusztus 17-én készített egy riportot a Kolozsvári Magyar Napokon szervezett Beatrice-koncertről. A riportban azt sugallta, hogy irredenta rendezvénysorozat zajlik Kolozsváron, és úgy értelmezték, hogy az együttes XX. század című dala kedvező fényben tüntette fel Sztálint, Hitlert és az Iszlám Államot.

Az Országos Audiovizuális Tanács 2017 februárjában ezért tízezer lejre bírságolta a TVR1-et. Az újságíróval a TVR felbontotta a szerződést még 2016 őszén, arra hivatkozva, hogy nem rendelkeznek megfelelő anyagi kerettel egy külső tudósító fenntartásához.

Apahidean emiatt később 100 ezer euróra perelte a TVR-t, mivel az állította, hogy a csatorna megsértette emberi és szakmai méltóságát.

A Kolozs megyei törvényszék megalapozatlannak ítélte és elutasította Apahidean keresetét, továbbá arra kötelezte az egykori újságírót, hogy fizesse ki a csatornának a 6939 lejes perköltséget.

(Kép: Kultúrvilág – Blogstar)