Nyolc ország 9 önkormányzata és 18 intézménye vesz részt abban a programban, amely a Duna-régió rejtett zsidó örökségének újrafelfedezését tűzte ki célul – adta hírül a Délmagyar. A Rediscover című projekt keretében személyes történeteket dolgoznak fel, készül egy kézikönyv és turisztikai szolgáltatásokat is létrehoznak.

A partnerek összegyűjtik, kategorizálják és tesztelik azokat a lehetőségeket, amelyekkel felfedezhető és turisztikailag úgymond eladhatóvá válik a zsidó épített és a mögötte húzódó szellemi örökség egyaránt.

Az 565 millió forintból megvalósuló Rediscover program vezető partnere a szegedi önkormányzat, mellette 20 és 200 ezer közötti lakosú települések, konkrétan Banja Luka, Galati, Temesvár, Kotor, Muraszombat, Eszék, Regensburg és Szabadka vállalkozott arra, hogy feltárják zsidó kulturális örökségüket.

– Szegedet mindig a kultúra tette híressé, ez a szellemi élet azonban nem csupán a falakban mutatkozik meg, hanem az egykor és most élők szellemében is testet ölt– fogalmazott Kozma József, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke a projekt keddi sajtótájékoztatóján.

Szentgyörgyi Anna projektmenedzser elmondta, készül egy webes felület és kézikönyv is, utóbbit a hasonló lélekszámú települések adaptálhatják saját zsidó örökségük bemutatására. Személyes történeteket is közzétesznek videóinterjúk segítségével, amelyek keretében prominens személyek mutatják be saját, zsidó kultúrához kapcsolódó történetüket.

A nyolc Duna-régióban található országot érintő projekt 2021 május végén zárul.

(Képforrás: www.delmagyar.hu)