A megoldást az ország vezető egyetemének kutatói alkották meg- írja az sg.hu informatikai hírportál. 

A Kim Ir Szen Egyetem egyik laboratóriuma által kifejlesztett okosotthon-rendszer hangvezérlésű és – számos más fejlett IT-eszközzel együtt – a Phenjanban megrendezett 29. Nemzeti IT-Kiállításon mutatták be először. Az eseményt a helyi Sci-Tech Komplexumban rendezték meg. Az észak-koreai sajtó (ha egyáltalán beszélhetünk ilyesmiről a világ legkeményebb diktatúrájában) szerint a látogatók nagyon érdeklődtek a Kim Ir Szen Egyetem IT-Intézete által megalkotott okoshangszóró iránt, amely képes arra, hogy felismerje az emberi hangot azért, hogy automatikusan szabályozza a háztartási eszközöket, beleértve a ventilátorokat, a légkondicionálókat, a televíziókat és a világítást.

A szakemberek hangfelismerő programokat, valamint automatikus vezérlőeszközöket terveztek és fejlesztettek ki a különböző készülékekhez és okoshangszórókhoz. Az új fejlesztés alighanem éppúgy a mesterséges intelligenciára támaszkodik, mint a nyugat-európai, kínai és amerikai okosotthon-vezérlő rendszerek. Bár a megoldás valóban saját fejlesztésű lehet, de az észak-koreai szakemberek alighanem a legutóbbi nyugat-európai és amerikai termékeket másolhatták le.

A kiállításon több mint 800 észak-koreai fejlesztés volt látható. A Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) korábban azt közölte, hogy kiállítást kilenc részre osztották fel, külön mutatták be az operációs rendszereket és az információs kommunikációs hálózatokat, a mesterséges intelligenciával és az információfeldolgozással kapcsolatos fejlesztéseket, valamint a gyártási folyamatot korszerűsítő és automatizáló megoldásokat. Emellett helyet kaptak a számítógépes tervezőprogramok, a gépi fordítási, s az arc- és a beszédfelismerő megoldások is.