• 2019-08-24 - Bertalan napja van.

Select Page

extra wordpress theme

Nyomtatott miniatűr szenzorok drónokhoz és más járművekhez

Nyomtatott miniatűr szenzorok drónokhoz és más járművekhez

Egyre több területen van szükség kis méretű és ellenálló érzékelőkre, és ezek akár 3D nyomtatóval is előállíthatók.

A Vectoflow nevű startup kis méretű és robusztus szenzorokat gyárt. Ezeket elsősorban miniatűr pilóta nélküli légi járművekre szánják. Az ehhez szükséges különleges eljárást Katharina Kreitz – az Airbus és a NASA volt munkatársa – fejlesztette ki két kollégájával, dr. Christian Haigermoserrel és Florian Wehnerrel közösen.

A Vectoflow a megalkotott eszközökkel elsősorban a sebességet, a légnyomást, a hőmérsékletet és az áramlási irányokat mérik. A megoldásokra elsősorban a repülőgépek, a drónok, a hajók és a gépkocsik esetében van igény. Az érzékelőknek néha rendkívül szélsőséges körülmények között kell működniük, akár 1000 Celsius-fokot is ki kell bírniuk. (Ilyen hőmérsékletek vannak például egy repülőgép hajtóművében.) A szenzorok nyomtatásakor különleges kerámiákat, fémeket vagy műanyagokat használnak. Amennyiben az eszközök nem elég robusztusak, akkor egyszerűen elégnek. Fontos továbbá, hogy kellően kicsik legyenek, hogy ne zavarják a repülést, valamint időben felismerjék a széllökéseket és ellenálljanak azoknak.

Katharina Kreitz kényszerűségből alapította a cégét: azzal szembesült, hogy az általa megvásárolt áramlásmérő szenzorok egyszerűen rosszak voltak. Ezután jött az ötlet, hogy 3D-nyomtató segítségével készít érzékelőket a drónokhoz, a repülőgépekhez és az autókhoz. Találmánya díjat is nyert, mely fontos lökést jelentett számára szakmája népszerűsítésére. Munka után a mérnöki gondolkodásmódot népszerűsíti a gyerekek között, rendszeresen tart előadásokat iskolákban, a célja az, hogy több fiatal lányt nyerjen meg a kutatásnak. Azt szokta mondani nekik, hogy a matematika ideális tantárgy a lustáknak. Aki ugyanis egyszer megértette a logikát, az örökre uralni fogja azt, míg egy nyelv esetében állandó gyakorlásra és ismétlésekre van szükség.

(Forrás: https://sg.hu)

Online adás

lejatszo