Mária Antónia ékszereit 200 éve senki nem láthatta: most Londonban kiállítják és elárverezik. A Bourbon-Pármai család gyűjteményéből származó ékszerek legszebb darabjai között szerepel egy különleges méretű, igazgyöngyből készített, gyémántokkal ékesített függő, amelynek értékét 1-2 millió dollárra (282,5 – 565 millió forint) becsülik, valamint egy mintegy 100 igazgyöngyből készített nyakék, amelynek becsült értéke 200-300 ezer dollár (56,5-84,8 millió forint).

A Mária Antónia nevéhez társuló romantikus légkör, bűvölet és egyetemesség abból ered, hogy a néhai királyné az Ancien Régime kifinomultságát jelképezi. Ez a 21. század árverése. Hogyan is lehetne másképp, hiszen Mária Antóniáról van szó, és nem sok ékszere maradt meg.

– idézi az MTI Andres White Correalt, a Sotheby’s ékszerrészlegének igazgatója, aki Kleopátrához és Diana hercegnőhöz hasonlította XVI. Lajos király feleségét. Míg egyes királynéknak inkább politikai és történelmi súlyuk volt, az igazgató szerint Mária Antóniának „volt tartása”.

Az árverésen szerepel a királyné monogramos gyűrűje a hajfürtjével, a becsült ára 8-10 ezer dollár (2,3-2,8 millió forint). Benoit Repellin, a Sotheby’s ékszerszakértője szerint a kis, rózsaszínű gyémántokból készült gyűrű kövei nem túl értékesek, de „érzelmi és történelmi értéke van”. Mielőtt megpróbált volna XVI. Lajossal és gyermekeikkel elmenekülni Franciaországból, Mária Antónia Brüsszelbe küldte ékszereit, majd átadták azokat ausztriai hozzátartozóinak.

(Képforrás: www.24.hu)