Bankok hosszú sora lehet érintett abban az adócsalási botrányban, amelyben a becslések szerint összesen 55 milliárd euróval rövidíthették meg egyes európai országok költségvetését, a német államot egyedül 15 év alatt közel 32 milliárddal. A vizsgálatok egyébként 2016 óta tartanak, és valószínűleg még messze nem értek a végükre.

Határon átnyúló vizsgálat indult annak felderítésére, milyen adócsalási módszereket alkalmaztak egyes bankok Európában az elmúlt évtizedben, és mennyivel rövidítették meg az országok költségvetését. Christoph Spengel, a mannheimi egyetem adószakértője szerint az európai történelem legnagyobb “adórablásáról” lehet szó – írja az Euobserver.

Érintett a számos botrányban érintett Deutsche Bank, valamint a Banco Sandander, a Commerzbank, a Hypovereinsbank, német tartományi bankok, a Warburg Bank, a Barclay, a BNP Parbias, a JP Morgan, a Bank of America Meryll Lynch, a Morgan Stanley és a UBS is, szóval a legnagyobb bankok közül jónéhány.

Az adócsalás a latin szóval “cum-ex”-nek nevezett anonim ügyfélkereskedéshez kapcsolódik, ez ugyanis lehetőséget ad az ügyfélazonosság elrejtésére, az ügyfelek számára pedig lehetővé teszi, hogy hamis, dupla vagy többszörös adó-visszatérítést vehessenek igénybe.

A lap által hivatkozott vizsgálat eddig arra jutott, hogy a csalássorozat a német költségvetést 2001 és 2016 között 31,8 milliárd euróval, Franciaországot 17 milliárd euróval, Olaszországot 4,5 milliárd euróval, Dániát 1,7 milliárd euróval rövidítette meg, de Ausztria, Belgium, Finnország, Hollandia és Spanyolország is a megkárosított országok között van.

A nemzetközi vizsgálatban 12 ország 19 médiuma vett eddig részt, 180 ezer oldalnyi bizonyítékot néztek át, többek között német ügyészségi iratokat is. A bankok egyelőre tagadják, hogy bűncselekményt vagy szabálytalanságot követtek volna, néhány közülük mindössze annyit jeleztek, hogy együttműködnek a hatóságokkal az ügy felderítésében.