Történelmi léptékű fejlődésnek lehetünk a tanúi: míg korábban tíz év alatt tíz-húsz új daganatellenes gyógyszert fejlesztettek ki, az elmúlt öt évben 63 ilyen új készítmény került forgalomba.

Csak tavaly 14 új gyógyszer került forgalomba – hangzott el az M1 csatorna aktuális műsorában. Magyarországon évente nyolcezer mellrákos megbetegedést diagnosztizálnak, rosszindulatú emlődaganat következtében pedig évente kétezer nő hal meg. A daganat genetikai betegség, génhibák okozzák, de ezeknek csak 10%-a örökletes, a többségét ezeknek a génhibáknak életünk során szerezzük. – mondta el Peták István rákkutató az Oncompass egyik vezetője.

Magyarázata szerint az egyik legismertebb, leggyakoribb génhiba, ami összeköthető az emlőrák és a petefészekrák kialakulásával, az a BRCA1 és BRCA2 génekkel hozható kapcsolatba. Az átlagos populáció 1-2%-át érinti ez a génhiba. Ha valakinek az egyenes ági felmenői között fordult elő ilyen betegség, fontos, hogy genetikai tanácsadóhoz forduljon – tette hozzá.

Mint mondta, továbbra is a daganatos megbetegedések állnak közénk és a hosszú élet közé. Ma Magyarországon minden negyedik embernek érintett lesz ebben a betegségben.
Az ilyen megbetegedések száma ugyanakkor nem nő. Azért lehet mégis vezető halálok között, mert jelentősen csökkent a szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálozások száma – magyarázta.

(Képforrás: 24.hu)