Ebből az alkalomból kiállítás nyílt a tiszteletére a szegedi Somogyi könyvtár főépületének 2. emeleti olvasótermében,. A kiállításról, a legfontosabb tudnivalókról beszélt rádiónknak Nyilas Péter könyvtáros, a kiállítás szervezője.

Baka István, aki bár nem Szegeden született de mégis szegedi költőként tartja számon az irodalomtörténet. A születésének 70. évfordulója alkalmából úgy gondoltuk, hogy a kereteink adta szűkös határokon belül itt a könyvtár második emeletén egy valóban szerény és valóban kamarakiállítással, amely mindössze 5 tárolóra terjed. Az ő verses és prózakötetei, valamint néhány irodalmi folyóiratban megjelent verse tükrében mutatjuk be az ő életpályáját, alkotópályáját valóban nagyon vázlatosan.

Mennyire találta meg a helyét a magyar irodalomtörténet Baka Istvánnak?

Ilia Mihály írta a nekrológban, amely Baka István halála után néhány nappal  jelent meg a Délmagyarországban, hogy Baka István helyét a magyar irodalomtörténet kijelölte már a róla megjelent kötetek és irodalomtörténészi értékelések folytán a magyar költészet élvonalában. Baka Istvánt szegedi költőnek tekintjük. Amint írja Mihály, ahogy a nekrológban fogalmazott az ő kenyerét itt tette le az isten és itt kellett neki azt elfogyasztania. Azt írja róla ‘Kosztolányi Dezső szerette kortársait rangsorba állítani. Az első öt, az első tíz és így tovább. Ma már tudjuk, hogy Baka István a költészet első tízes csapatában van’. Ilia Mihály nevét azért is érdemes most említenünk, mert ő volt az, aki Baka Istvánt a Tiszatáj című folyóiratban bemutatta, akkor még nem főszerkesztőként, hanem tudomásom szerint főszerkesztő helyettesként és a kiállításon látható is a Tiszatájnak az 1969. februári száma, amelyben először megjelentek nyomtatásban Baka István versei, hacsak nem számítjuk a kamaszkori verseit, amit még ‘Érkező’ álnév alatt a Bonyhádi Közgazdász című lapban jelentetett meg középiskolás korában.

Kétszer említetted, hogy szegedi költő noha nem itt született. Tolna megyében is számon tartják őt. 

Szekszárdon született és ott is érettségizett a helyi gimnáziumnak a magyar-orosz tagozatán. Szegedre első időszakában akkor került, amikor a szegedi egyetemen tanult magyar-orosz szakon. Itt is szerzett tanári diplomát.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre:

 

(Képforrás: http://www.gyermekirodalom.hu)