A Román Nemzeti Múzeum aranykincseiből nyílik kiállítás a mai napon Szegeden, a Fekete Házban. A szinte felbecsülhetetlen értékű kollekcióról és azok történetéről beszélt rádiónknak Medgyesi Konstantin történész, a Móra Ferenc Múzeum szóvivője.

Ez egy nagyon nagyszabású tárlat. Románia területén lefolytatott régészeti ásatásokból előkerült arany és ezüsttárgyakat mutatjuk be óriási mennyiségben. Azt is mondhatjuk, hogy a szegedi Fekete ház, mint kiállítóhely a következő hónapokban átalakul Fekete házból Arany házzá meg Ezüst házzá, hiszen olyan szinten tele lesz arannyal és ezüsttel, hogy azt is állíthatjuk, hogy a Fekete ház lényegében ilyen erődítménnyé változott át. A látogatók szempontjából akármerre fognak sétálni a különböző kiállítótermekben, mindenhol aranyat fognak látni és hát tudjuk azt, hogy a kiállítási siker egyik receptje az, hogy legyen arany. Az arany hihetetlenül vonzza az embereket a nemesfém mivolta miatt és akkor még nem beszéltünk arról, hogy az esztétika szépségen túlmenően ezek a tárgyak nagyon sokat elmondanak a történelmi múltról. A különböző történetek, amelyek egyes tárgyak mögött vannak, azok egészen lenyűgözőek. Azt gondolom, hogy egy izgalmas utazás lehet a múltba az aranytárgyak segítségével. Ezt kínáljuk a látogatóknak a Fekete házban a következő hónapok során, hiszen ez a kiállítás egészen január húszig tekinthető meg.

Körülbelül hány műtárgy található ebben a kiállításban?

Óriási számról beszélhetünk. Ezer darab tárgyat mutatunk be. Ezeknek az arany és ezüsttárgyaknak a biztosítási értéke meghaladja a 22 milliárd forintot, tehát hihetetlen értékekről beszélünk és ekkora érték mindig vonzza a tekinteteket és az érdeklődőket. Ebben bízunk most is. Tényleg azon túlmenően, hogy csodálatos látvány fogadja a látogatókat, ez misztikus is. Tehát amikor ekkora értékről beszélünk az mindig misztikus is és ilyen értelemben lefegyverző.

Milyen történelmi tárlatokat fog át ez a kiállítás? Meddig mehetünk vissza?

Egészen a rézkorig. Tehát nagyon régi tárgyak is láthatóak. A rézkortól lényegében a középkorig, tehát óriási időszakról van szó.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: