PRÁGA – Szobrot kapott Prágában Semmelweis Ignác, a gyermekágyi láz felismerője, az anyák megmentője jelentette Kokes János, az MTI tudósítója. Fotó: Wikipédia

A világhírű magyar orvos mellszobrát a cseh főváros központjában lévő általános egyetemi kórház szülészeti részlegének főbejáratához közel helyezték el, és csütörtökön leplezték le.

A vörös márvány alapzaton és szürke márvány oszlopon elhelyezett bronz mellszobor Madarassy István magyarországi képzőművész alkotása.

A mellszobor alatt az oszlopon a Semmelweis 1818-1865 felirat áll. Az oszlop két oldalán elhelyezett cseh, illetve angol nyelvű szöveg szerint ez Semmelweis Ignác első szobra Csehországban. A szobrot a budapesti Semmelweis Egyetem és a prágai Károly Egyetem közösen állította Rosivall László javaslatára Semmelweis születésének 200. évfordulója alkalmából.

“Legyen ez a szobor jelképe az ügy iránti fellángolásnak és a tudomány győzelmének a tagadás és a kétkedés felett” – olvasható csehül és angolul.

Az ünnepségen megjelent Tomás Zíma, a Károly Egyetem rektora és Boros Miklós prágai magyar nagykövet, akik beszédükben méltatták Semmelweis Ignác munkásságát és életét. A rektor azt is elmondta, hogy nagyon jó és hasznos az együttműködés a Károly Egyetem és a Semmelweis Egyetem között, és ezt a jövőben is folytatni kívánják.

Semmelweis Ignác Fülöp (Buda, 1818. július 1. – Bécs, 1865. augusztus 13.) magyar orvos, „az anyák megmentője”. Anélkül, hogy korában ismeretes lett volna a fertőző betegségek kóroktana, és azok emlős fajok között lehetséges átvitele, állatkísérleteket folytatott. Korszakalkotó módon vett kilenc házinyulat, majd a gyermekágyi lázban elhunytaktól vett szövetkaparékkal megfertőzte őket. Mind a kilenc állat a betegség jellemző tüneteivel elhullott. Ezzel megcáfolta a kór okainak ma már nevetséges „tudományos magyarázatait” (miazmák, meteorológiai, csillagászati körülmények stb.). Semmelweis így úttöröje volt a kísérleti kóroktan megalapításának is.

A prágai szoboravatásra az idei Semmelweis-emlékév keretében kerülhetett sor. A szobor felállítását a cseh fővárosban a magyar emlékbizottság kezdeményezte, a költségeket a magyar állam fedezte. Magát a mellszobrot a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem ajándékozta a prágai egyetemi kórháznak.

Az U Apolináre kórházban működő szülészet Európa egyik legrégibb ilyen intézete, gyökerei a 18. századba nyúlnak vissza. Az egész szülészeti épületegyüttest a 19. század végén Josef Hlávka neves cseh építész tervezte és építtette. Mint a szoboravatón elhangzott, Hlávka a tervezésnél figyelembe vette Semmelweis felismeréseit is, ezért a szülészet minden részlege lezárható, elszigetelhető például fertőzés vagy más hasonló probléma esetén.