TOKIÓ – Japán rizsgombócra emlékeztető aszteroidáról küld képeket a Hajabusza-2 japán űrszonda (MTI). Fotó: Go Miyazaki /Wikipedia

A szondát 2014-ben indították útnak, hogy tanulmányozza a Ryugu nevű kisbolygót és vigyen róla kőzet- és talajmintát a Földre. Jelenleg mintegy 215 kilométerre van az aszteroidától, várhatóan június 27-én érkezik meg a felszínére – írja a BBC hírportálja.

A Hajabusza-2 kamerája már képes kivenni a Ryugu (hivatalos nevén 1999 JU3) alakját, amely a kutatók szerint a japán dango rizsgombócra hasonlít. Közelebbről láthatóvá válik, hogy az égitestet horpadások és kráterek borítják.

Az aszteroida keringési pályája retrográd, vagyis ellenkező irányba forog, mint a Nap és a Föld.
Június 27-e körül a szonda 20 kilométerre közelíti meg az aszteroidát. A japán űrkutatási hivatal (JAXA) ezt követően másfél éven át vizsgálja az objektumot.

A hűtőszekrény nagyságú Hajabusza-2 több kisebb robotot, köztük a Minerva-2 nevű robotvezérlésű járművet és az Európai Űrügynökség Rosetta űrszondája Philae nevű egységének megfelelő Mascot nevű leszállóegységet bocsát az aszteroidára, ezek tanulmányozzák majd a nagyjából egy kilométer átmérőjű kisbolygó felszínét.

“A Föld és a Hold a Hayabusa-2 kamerájával, még november 26-án, amikor a szonda közelített hozzánk. A felvétel 3 millió km távolságból készült. (Kép: JAXA) A Hayabusa-2 hat évesre tervezett programja 2020-ban fejeződik be, amikor – ha előtte minden a tervek szerint alakul – a visszatérő kapszula anyagmintát hoz a 900 m átmérőjű Ryugu (1999 JU3) kisbolygóról, ahová 2018-ban érkezik meg.” Forrás: urvilag.hu, 2015

A Hajabusza-2 egy becsapódó egység segítségével több méter átmérőjű krátert váj a kisbolygó felszínébe, majd összegyűjti a kráterben lévő, felszín alatti anyagokat. A mintákat a Földre visszatérő kapszulában tárolja. A tudósok feltételezik, hogy a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti keletkezése óta az aszteroida nem sokat változott.

A misszió a tervek szerint 2019 decemberében zárul, amikor a Hajabusza-2 elhagyja a Ryugut és várhatóan 2020-ban landol a Földön az összegyűjtött mintákkal együtt.

A Hajabusza-2 majdnem azonos elődjével, a Hajabuszával – a szó jelentése sólyom -, de tervezésekor levonták a tanulságokat az előző űrszonda számos hibájából.

A Hajabusza 2005 novemberében kétszer is leszállt az Itokava nevű aszteroidán, majd az űrkapszula – küldetését számos műszaki hiba miatt három évvel meghosszabbítva – 2010. június 14-én ért földet az ausztráliai Woomera-sivatagban, belsejében az aszteroidáról származó porral.

A Ryugu ugyanazon a pályán kering, mint az Itokava, de kétszer nagyobb nála és különböző szerves anyagokat tartalmaz.

“Az aszteroida közelébe érve a szonda távérzékelő eszközökkel tanulmányozza majd annak teljes felületét” – közölte korábban a JAXA.