BUDAPEST – Fenntarthatósági forgatag címmel egész napos programra várják a családokat vasárnap a Magyar Természettudományi Múzeum kertjében, ahol élményszerű, interaktív, játékos formában mutatják be a szervezők az újrahasznosítás fontosságát (MTI). Fotó: MTM

Szemétszörny az Aztakeservittől. Fotó: MTM

A forgatag célja, hogy a gyerekek és felnőttek egyaránt tapasztalati úton szerezzenek ismereteket a fenntarthatóságról, különösképp a természet- és környezetvédelemről, valamint az energetikáról. A forgatagot a Hahó Együttes lemezbemutató koncertje, mesejáték és előadások gazdagítják – olvasható a múzeum közleményében.

A sétányon lehet majd lőni óriás csúzlival a megfelelő szelektív gyűjtőkbe, lesz ötpróba, továbbá víz- és energiatakarékos eszközök bemutatója, villamosenergia-kalkuláció a háztartásban, de a szakértők tartanak előadást a vegyszermentes takarítószerek használatáról és a hulladékkezelés lehetőségeiről is.

Az Ökuka programon rajzolni lehet majd azokra a kartonból készült szelektív hulladékgyűjtőkre, amelyeket a múzeum közönségforgalmi tereiben használnák majd tovább, de lehet tekerni az energiabiciklivel, és alkotni természetes anyagokból például fából, zsákmadzagból, rafiából, dióhéjból, bőrből, különböző termésekből és fűszerekből.

Merkl Ottó délelőtt a Semsey teremben az inváziós rovarokról tart előadást, de lesz minilabirintus, fenntarthatósági ismeretterjesztő társasjáték, és hangszert is lehet majd készíteni hulladékból.